Reclamă
Reclamă

Procurorii ruşi au declarat joi că au trimis în instanţă cazul reporterului american Evan Gershkovich, de la The Wall Street Journal, reţinut anul trecut, după ce au ajuns la concluzia că acesta a colectat informaţii pentru Agenţia Centrală de Informaţii a SUA despre o fabrică de tancuri din Rusia, relatează Reuters.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat la 29 martie 2023 în oraşul Ekaterinburg din Urali, sub acuzaţia de spionaj, care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare. FSB, principala agenţie succesoare a KGB, a declarat că l-a prins „în flagrant” încercând să obţină secrete militare.

Gershkovich şi angajatorul său, The Wall Street Journal, au negat categoric acuzaţiile şi au cerut în mod repetat eliberarea sa imediată. Casa Albă a calificat acuzaţiile drept „ridicole”, iar preşedintele Joe Biden a calificat detenţia drept „total ilegală”. Gershkovich a primit statut de „deţinut pe nedrept”, ceea ce îl califică pentru un eventual schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia.

Reclamă

Biroul procurorului general al Rusiei a anunţat într-un comunicat că a aprobat punerea sub acuzare penală a lui Gershkovich şi că dosarul său va fi judecat de un tribunal din Ekaterinburg, unde a fost arestat iniţial. Acesta nu a precizat când va fi audiat cazul şi nici dacă procesul va fi închis publicului, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de dosare.

„Ancheta a stabilit şi confirmat cu probe documentare că Gershkovich, un jurnalist american de la The Wall Street Journal, la instrucţiunile CIA, a colectat informaţii secrete în regiunea Sverdlovsk în martie 2023 despre activităţile uzinei de apărare NPK Uralvagonzavod JSC privind producţia şi repararea echipamentelor militare”, se arată în comunicatul procurorilor. „Gershkovich a desfăşurat acţiunile ilegale folosind metode conspirative minuţioase”, a adăugat acesta, citat de News.ro.

Procurorii nu au publicat nicio dovadă documentară care să susţină acuzaţia. Gershkovich, primul jurnalist american arestat în Rusia pentru acuzaţii de spionaj de la Războiul Rece, se află în prezent în detenţie preventivă la Moscova şi a fost subiectul unor discuţii de schimb de deţinuţi între Moscova şi Washington, care au rămas până acum fără rezultat.

Fabrica Uralvagonzavod, sancţionată de Occident, are sediul în oraşul Nijni Taghil din regiunea rusă Sverdlovsk şi joacă un rol crucial în furnizarea de tancuri pentru războiul Moscovei în Ucraina. Fabrica, controlată de un conglomerat de stat aliat liderului Vladimir Putin, produce tancuri de luptă T-90M şi modernizează tancurile T-72B3M.

Numărul de tancuri pierdute de Rusia în bătălia din Ucraina este un secret militar, dar Moscova susţine că a accelerat producţia de tancuri. Institutul Internaţional pentru Studii Strategice a declarat în februarie că Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri, dar are suficiente vehicule blindate de calitate inferioară pentru ani de zile de înlocuiri.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro