Reclamă
Reclamă

Un bărbat din Țarile de Jos, infectat cu COVID-19 pentru 613 zile până la decesul său în octombrie 2023, a fost subiectul studiului unei echipe de cercetători de la Universitatea Amsterdam. Acest caz extrem de prelungit de infectare, raportat de agenția DPA, evidențiază preocupări serioase cu privire la apariția potențială a unor variante noi și mai periculoase ale coronavirusului.

Pacientul, având un sistem imunitar slăbit din cauza afecțiunilor preexistente, a reprezentat un caz rar de infecție continuă, fiind testat pozitiv pentru virus timp de peste doi ani. Cercetătorii, conduși de Magda Vergouwe, au colectat probe repetate de la pacient pentru a studia mutațiile virale, observând peste 50 de mutații diferite față de varianta Omicron BA.1 care circula la acea vreme. Unele dintre aceste mutații ar putea permite virusului să ocolească bariera imunitară umană.

Deosebit de relevant este faptul că, la 21 de zile după administrarea unui medicament anti-coronavirus, s-a observat dezvoltarea rezistenței virusului la acest tratament.

Reclamă

În ciuda prelungirii duratei de infectare și a mutațiilor observate, nu există rapoarte că bărbatul ar fi transmis această variantă mutată a virusului altor persoane. Totuși, acest caz „scoate în evidență riscul unor noi variante SARS-CoV-2 care trec de bariera imunitară și apar la pacienții cu un sistem imunitar compromis”, potrivit declarațiilor cercetătorilor.

În concluzie, acest caz subliniază necesitatea monitorizării întinse a evoluției virusului, mai ales în rândul persoanelor cu sistemul imunitar compromis, pentru a preveni apariția și răspândirea variantelor mai rezistente. Echipa plănuiește să prezinte rezultatele studiului lor la un congres al Societății europene pentru microbiologie clinică și boli infecțioase în Barcelona, la sfârșitul lunii aprilie.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro