Am crezut că tehnologia şi pregătirea medicilor din zilele noastre ajută la salvarea mai multor vieţi, însă în seara zilei de joi, în secolul 21, un copil de doar şapte ani a murit de varicelă în spitalul din Paşcani.

Echipajul de salvare a ajuns mult prea târziu, spune familia băiatului, fapt pentru care nu au mai putut face prea multe pentru salvarea unei vieţi nevinovate.

În momentul în care a ajuns salvarea, copilul era inconştient, iar la spital nu a fost considerat o urgenţă, cadrele medicale considerând că trebuie mutat de pe secţia de primiri urgenţe la secţia de pediatrie.

Băiatul a fost diagnosticat săptămâna trecută, de către medicul de familie, cu varicelă. După o evoluție normală a bolii, starea lui Ianis s-a agravat. La un moment dat, erupția de pe corpul copilului s-a învinețit, familia a sunat imediat la 112.

Tatăl lui Ianis povesteşte că ambulanței Pașcani i-au trebuit minim 17 minute să parcurgă doar un km până la casa familiei și, la fel, până la spital, unde băiatul a ajuns deja intubat. Aici starea lui Ianis s-a agravat, iar copilul a intrat în şoc cardio-respirator.

Timp de 40 de minute asistentele medicale au fost nevoite să care tuburile de oxigen și defibrilatorul, de la parterul spitalului, la salonul unde se afla băiatul  deoarece inconştienţa medicilor a făcut ca să se hotărască mutarea copilului de la secţia de urgenţe, la pediatrie, acolo unde nici măcar nu sunt mijloace de prim ajutor. Spre seară, medicii nu au mai putut face nimic şi au declarat decesul băiatului.

Cazul lui Ianis, un copil nevinovat de doar 7 ani, din județul Iași, deschide o anchetă de investigate atât de către Parchet, Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică, cât și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.