Oboseala este un lucru comun pentru mare parte din oameni, însă cauzele acesteia rămân pentru mulți un mister. Chiar și pentru cei mai activi oameni, oboseala este o problemă cu care se confruntă și care este greu de depășit. Pentru a remedia o problemă, este important să înțelegem cauzele ei.

De ce suntem mereu obosiți?

  1. Lipsa de somn este una dintre cele mai întâlnite cauze ale oboselii. Doctorii recomandă 8 ore de somn pe noapte, dar majoritatea dintre noi găsesc acest lucru destul de greu de dus la bun sfârșit. Fie că este din cauza programului aglomerat de la muncă, fie că avem un program haotic care nu ne permite să dormim suficient, lipsa de somn ne afectează pe toți în aceeași măsură. Un sfat pentru prevenirea acestei cauze a oboselii este să încercăm să ne oprim din activitate în jurul orei 21, pentru a putea fi pregătiți de somn în timp util până în ora 22. Deși pare o schimbare drastică, corpul se va obișnui treptat cu ea.
  2. Persoanele sedentare riscă să doarmă mai puțin, tocmai din cauza inactivității lor. Studiile au confirmat ca persoanele active fizic în timpul zilei au un somn mai odihnitor în timpul nopții.
  3. Lipsa de hidratare și nutriția proastă. Deși pare greu de crezut, nu doar lipsa de somn contribuie la starea de oboseală. Corpul este precum o mașină, are nevoie de combustibil pentru a funcționa în parametrii normali. Hrănit cu alimentele de care are nevoie și hidratat suficient, acesta nu va mai fi obosit atât de ușor.
  4. Excesul de cafeină. Băutura magică care pare că ne face diminețile mai bune poate avea într-adevăr efecte negative asupra noastră, dacă este consumată în exces. Aparent energizantă la început, ea poate da dependență, iar treptat se poate ajunge în punctul in care corpul nu mai are energie dacă nu îți primește doza de cafeină.
  5. Stresul. Uneori și stresul este un factor care nu ne permite să ne odihnim suficient. Indiferent de originea grijilor pe care le purtăm cu noi zi de zi, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi este să încercăm să ne oferim pauze. Chiar și 30 de minute pot fi suficiente, deoarece mintea noastră are și ea nevoie de odihna ei.

Acestea fiind spuse, oboseala poate avea multe origini. Important este să identificăm cauza ei, să o înlăturăm din viața noastră și să încercăm să ne oferim atenția de care avem nevoie.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an