Cauza morții unuia dintre medicii rezidenți decedați din Iași. Ce s-a descoperit la autopsia lui Emanuel Mirel Luca

Emanuel Mirel Luca, un medic rezident în vârstă de 28 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din Iași, în dimineața de Florii, pe 13 aprilie. Inițial, s-a presupus că decesul ar fi fost provocat de un infarct, însă autopsia a arătat că tânărul avea leziuni la nivelul plămânilor, nu la inimă.
Se credea inițial că ar fi fost vorba despre un infarct, dar autopsia a relevat altceva
Tânărul era originar din Darabani, județul Botoșani, și lucra ca rezident la Institutul de Gastroenterologie al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași. Absolvise Universitatea de Medicină și Farmacie în 2021. În momentul în care a fost găsit decedat, se pare că încerca să deschidă un geam, semn că ar fi simțit că nu mai are aer.
Prof. dr. Anca Trifan, șefa Institutului unde lucra Emanuel Mirel Luca, a declarat că acesta își făcuse niște analize și un CT în urmă cu aproximativ o lună, după ce nu s-a simțit bine. Rezultatele nu indicau nimic grav, motiv pentru care nimeni nu și-a pus semne de întrebare în legătură cu starea lui de sănătate.
„El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…”
– a spus prof. dr. Anca Trifan, potrivit Ziarul de Iași.
Tot ea a mai menționat că tânărul nu consuma droguri sau alcool, iar în ultimele două săptămâni nu fusese programat la gărzi. Mai mult, în ziua de dinaintea morții sale fusese liber.
Prof. dr. Anca Trifan a vorbit și despre volumul mare de muncă din cadrul secției de Gastroenterologie, subliniind că stresul este o constantă pentru medicii rezidenți. Ea a explicat că, deși va încerca să verifice dacă au existat factori de stres suplimentari în cazul lui Emanuel Mirel Luca, presiunea din acest mediu este oricum una extrem de mare.
„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat? Este un mediu în care se muncește groaznic de mult”
– a declarat aceasta.
Declarația scoate în evidență dificultățile reale cu care se confruntă personalul medical tânăr în spitalele mari din România, unde lipsa de personal și numărul mare de pacienți duc la un ritm de muncă extrem de solicitant. Chiar dacă în ultimele două săptămâni Emanuel Mirel Luca nu mai făcuse gărzi, iar în ziua de dinaintea tragediei fusese liber, presiunea acumulată pare să fi fost o constantă în viața lui profesională.
Informațiile din autopsie și contextul în care activa medicul rezident pun în lumină o realitate dură: tinerii medici intră într-un sistem extrem de solicitant, în care problemele de sănătate pot trece neobservate, iar semnalele de alarmă nu sunt întotdeauna sesizate la timp.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨