Reclamă
Reclamă

Mulți oameni se întreabă câți pași trebuie să faci în fiecare zi pentru a trăi o viață mai lungă și sănătoasă. Se spune că mersul pe jos este benefic pentru picioare și, conform strămoșilor, face picioarele frumoase. 

De câțiva ani, s-a răspândit ideea că 10.000 de pași pe zi sunt secretul longevității. Totuși, oamenii de știință contrazic acum această teorie, susținând că numărul real de pași necesari zilnic este mult mai mic.

Un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology arată că doar 3.967 de pași pe zi sunt suficienți pentru a reduce riscul de deces din orice cauză, iar 2.337 de pași sunt necesari pentru a diminua riscul de boli cardiovasculare. Aceste concluzii au fost obținute în urma studierii a 226.000 de persoane.

Rezultatele unui studiu pe 226.000 de persoane

Profesorul Maciej Banach, specialist în cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, a declarat că aceste cifre sunt valabile atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Reclamă
colaj substantial

 

Participanții la studiu, care aveau o stare de sănătate bună, au fost monitorizați timp de șapte ani, având o vârstă medie de 64 de ani.

Ce au descoperit, mai exact? S-a constatat că persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult au înregistrat o scădere cu 42% a riscului de deces dacă făceau între 6.000 și 10.000 de pași pe zi, în timp ce la persoanele mai tinere, care făceau între 7.000 și 13.000 de pași, s-a observat o scădere cu 49% a riscului.

Importanța stilului de viață sănătos

„Într-o lume în care avem acces la medicamente tot mai eficiente pentru tratarea unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, ar trebui să subliniem mereu că schimbările în stilul de viață pot fi la fel de eficiente sau chiar mai eficiente în reducerea riscului de boli cardiovasculare și în prelungirea vieții”, a afirmat Maciej Banach.

De asemenea, s-a constatat că riscul de deces scade semnificativ cu fiecare 500 până la 1.000 de pași făcuți în plus pe zi. O creștere de 1.000 de pași pe zi a fost asociată cu o scădere cu 15% a riscului de a muri din orice cauză, iar 500 de pași în plus au fost asociati cu o scădere cu 7% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare, conform Sky News.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro