Bucureștiul eșuează să fie o capitală sigură pentru cetățenii săi. În ultimii 20 de ani, 3 vieți au fost curmate de câinii maidanezi. Iar autoritățile nu au făcut nimic. Nici atunci, nici acum, după moartea unei femei pe Lacul Morii.

Tragedia de sâmbătă, 21 ianuarie, a scos la iveală incapacitatea autorităților de a rezolva problemele din București. Deși ar trebui să fie o capitală europeană, haitele de câini fără stăpân mișună pe străzi. Iar Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, cea care ar trebui să se ocupe de câini, este depășită de situație.

În București în ultimii 20 de ani, 3 persoane și-au găsit sfârșitul în colții câinilor maidanezi. În 2006, un cetățean japonez, în 2013, un copil de doar 4 ani, iar acum o femeie, mamă și soție.

Moartea Anei Oros a dat naștere unui conflict de proporții între instituții. Nimeni nu-și recunoaște vina, chiar dacă femeia a fost ucisă pe un domeniu public, de câini periculoși care ar fi trebuit să fie în adăposturi, nu în libertate.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a dezvăluit că ASPA nu are nici fonduri și nici oameni cu care să se ocupe de această problemă a Bucureștiului. Nu este clar unde se duc banii publici pentru această autoritate, dar clar nu spre angajați. Doar 13 hingheri există în capitală, deși sute de animale ar trebui prinse.

Abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA, care a funcționat cu 90 de angajați dedicați capturării. Aproximativ 54.000 de câini au fost prinși. Dar din 2017, activitatea ASPA s-a schimbat fundamental, iar capacitatea de prindere a fost redusă la 15 angajați, potrivit organigramei, sunt 13 acum. (…) La 74 de sesizări nu au răspuns. Nici nu ai cum, cu 13 hingheri., a declarat Ciprian Ciucu.

Primarul a mai explicat că o altă problemă a sistemului este faptul că animalele nu mai pot fi eutanasiate.

Acest lucru s-a întâmplat în 2017, atunci când această măsură a fost interzisă. ASPA a fost obligată să-și reducă personalul și să investească în adăposturi.

A fost oprită eutanasierea câinilor, ceea ce a pus o presiune pe bugetul ASPA. Deci s-a concentrat pe acțiuni de prevenire, pe sterilizare, pe adopții, scăzând drastic capacitatea de capturare. Din 2020, noua conducere a ASPA a continuat și accentuat politicile începute în trecut. De-asta au început să apară câini în București., a mai declarat primarul.