România a primit de la începutul anului și până în prezent o sumă importantă de la UE. Este vorba de peste 1 miliard de euro care au ajuns treptat în conturile statului. Datorită acestui aspect, aleșii politici spera ca rata de absorbție a țării să depășească pragul de 95%.
România a primit peste 1 miliard de euro de la UE din ianuarie și până în prezent
În ultimele luni s-au făcut mai multe plăți către bugetele de stat ale României. Valoarea totală a acestora se ridică la 1 miliard de euro. Ministrul Marcel Boloș are speranțe mari legate de acest aspect.
„Sunt optimist că vom depăşi pragul de 95% rată de absorbţie a fondurilor europene”, a precizat ministrul Marcel Boloş.
Autoritățile de Management care vizează programele operaționale au transmis către Ministerul Finanțelor declarațiii de cheltuieli de peste 380.00 milioane de euro.
„Mai exact, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare a transmis declaraţii de cheltuieli în valoare de 124,49 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional – 133,06 milioane de euro şi Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capital Uman – 130,13 milioane euro”, se arată într-un comunicat al MIPE.
Conform ministrului Marce Bolos, acești bani primiți de la UE reprezintă prefinanțări și rambursări. Momentan, se vorbește despre 27 de miliarde de euro în acest sens. Banii reprezintă peste 76% din ceea ce a alocat Comisia Europeană legat de programele operaționale.
De menționat ar fi că în urmă cu un an, țara noastră avea restanțe la capitolul absorbții de peste 12 miliarde de euro. Din suma respectivă, România mai are de primit peste 5 miliarde de euro.
” De la începutul anului 2023 până în acest moment, valoarea contractelor semnate cu beneficiarii de către autorităţile de management ale programelor operaţionale se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar aceste evoluţii ne fac să fim optimişti că vom depăşi pragul de 95% rată de absorbţie la final de 2023”, susține ministrul Marcel Boloş.
În anul curent au fost semnate peste 1800 de contracte de finanțare.
„În anul 2023 s-au semnat 1.862 contracte de finanţare în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro. Plăţile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aproximativ 21,3 miliarde euro”,conform MIPE
Toate acestea vor conduce, speră ministrul Boloș la creșterea ratei de absorbție.