Casa Națională de Pensii se pregătește pentru măririle de pensii ce vor avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2024. Această măsură va aduce o creștere generală a pensiilor cu 13,8%, iar de săptămâna viitoare va începe tipărirea cupoanelor ce conțin noile sume.

Aceasta va fi o veste bună pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii, care vor putea beneficia de această majorare.

Indexarea pensiilor de 13,8% înseamnă că acestea vor crește în linie cu rata inflației. Astfel, pensionarii vor beneficia de o creștere menită să compenseze scumpirile costurilor de trai.

Românii care vor primi mai mulți bani la pensie

Deși sunt așteptate schimbări majore în luna septembrie a anului viitor, odată cu recalcularea, există deja cazuri de pensionari care vor beneficia de creșteri semnificative, de peste 70%, în bani echivalent cu suma situată între 1500 și 2.000 de lei în plus pe lună.

Aceasta înseamnă o veste bună pentru toți românii care se bazează pe aceste venituri pentru a-și asigura traiul.

Recalcularea pensiilor va fi făcută în funcție de numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, în conformitate cu principiul contributivității.

Aceasta va însemna că persoanele care au stat mai mult timp în câmpul muncii vor beneficia de majorări substanțiale ale pensiilor. Însă pentru ca acest proces să înceapă, este necesară finalizarea digitalizării dosarelor de pensie, care, conform șefului CNPP, a ajuns la peste 95%.

Impactul majorării pensiilor nu poate fi ignorat, de aceea există și voci care atrag atenția asupra riscului ca aceste măsuri să fie înghițite rapid de scumpiri.

Categoria de români care va primi mai mulți bani la pensie. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Analiștii economici avertizează că prețurile vor continua să crească în 2024 și că aceasta va duce la o scădere a puterii de cumpărare a pensionarilor. În special cei cu pensii mai mici, cuprinse între 1000 și 2000 de lei, vor fi afectați de această situație.

Pensionarii, deși așteaptă cu interes majorarea pensiilor, sunt conștienți că aceasta poate fi insuficientă pentru a face față creșterii costurilor de trai. Unii dintre ei exprimă dezamăgirea față de faptul că aceste măsuri nu sunt însoțite de o reducere a prețurilor sau de măsuri pentru a combate scumpirile la energie și gaze naturale.

Există temeri că, în final, jumătate din suma pe care o primeau în urmă cu un an ar putea fi absorbită de costurile în continuă creștere.

Cu toate acestea, ideea că pensiile vor crește major, în pofida temerilor legate de inflație și scumpiri, rămâne o veste pozitivă pentru pensionarii din România.

Creșterea de 13,8% de la începutul anului viitor și recalcularea ulterioară vor aduce un plus semnificativ în veniturile lunare ale pensionarilor, oferindu-le astfel un sprijin indispensabil pentru a-și asigura un trai decent.