Medicul pneumolog specializat în somnologie, Răzvan Lungu, a dezvăluit într-o declarație pentru Digi24 câte ore de somn sunt necesare pentru menținerea unui creier și corp sănătos, în funcție de vârstă. Potrivit expertului, necesarul de somn variază și depinde de etapa de viață. Bebelușii și copiii mici necesită între 14 și 17 ore de somn pe zi, adulții între 7 și 9 ore, iar persoanele peste 65 de ani între 6 și 8 ore. Totuși, Lungu subliniază, „Acest interval orar este diferit în funcție de organismul fiecărei persoane în parte, nu putem spune că există o regulă scrisă care funcționează în fiecare caz la fel”.
Există persoane care, genetic, dorm mai puține ore dar sunt odihnite, acest fenomen fiind denumit ‘sindromul somnului scurt’. „Există și studii și poate fi vorba despre o modificare determinată genetic”, explică Lungu. Medicul subliniază importanța unui program de somn regulat, recomandând culcarea până la ora 11 seara și trezirea între 7 și 9 dimineața.
Lungu subliniază că somnolența, starea de ațipeală, trebuie diferențiată de oboseală. „Somnolența este diferită de oboseală. Mai exact, starea de somnolență poate fi identificată în momentele în care simți nevoia să ațipești”. Dacă această stare devine frecventă, se recomandă consultarea unui medic. Oboseala se resimte că moleșeală corporală și necesită investigații suplimentare.
Somnul trece prin etape ciclice, incluzând somnul non-REM și REM. Primele stadii non-REM sunt caracterizate de tranziția de la veghe la somn, în timp ce somnul REM implică activitate cerebrală crescută și formarea de amintiri. Pentru un somn odihnitor, medicul recomandă evitarea expunerii la lumina albastră a ecranelor înainte de culcare și alegerea unei lumini ambientale calde. „Este recomandat să evităm, cât de mult posibil, folosirea/expunerea la lumina ecranelor înainte de culcare”, conchide Răzvan Lungu. De asemenea, el sugerează activități relaxante precum cititul sau ascultarea unui podcast.
Concluzia transmisă de medicul specialist Răzvan Lungu este aceea că o rutină corectă de somn și respectarea unei igiene a somnului adecvate sunt cruciale pentru menținerea sănătății generale, somnul fiind un fundament al bunei funcționări a organismului.