Primarul Baiei Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prezentat autorităților judiciare din Germania miercuri seara. Edilul a fost transportat și încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen, conform informațiilor din presa germană.

Autoritățile germane au aflat că Cherecheș se afla în zona München pe data de 27 noiembrie 2023, ceea ce a dus la inițierea unor măsuri de observare și monitorizare a telecomunicațiilor pentru a stabili locul acestuia. Astfel, pe 28 noiembrie 2023, Cherecheș a fost arestat în zona gării principale din Augsburg în jurul orei 18:30.

Cătălin Cherecheș, încarcerat

Decizia privind extrădarea lui Cherecheș urmează să fie luată, însă durata procesului de extrădare nu poate fi încă estimată. Aceasta depinde de faptul dacă Cherecheș este de acord cu extrădarea simplificată, conform presei germane.

În România, autoritățile estimează că fostul primar poate fi adus în țară în 10 zile, în cazul în care acesta consimte la predare și va fi de acord să revină în România. În absența acordului său, termenul prevăzut de decizia cadru este de 60 de zile.

Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne, a comentat imaginile care au apărut cu privire la rănile suferite de Cherecheș în timpul reținerii. Potrivit informațiilor preliminare, Predoiu a afirmat că rănile au fost cauzate de o vătămare în timp ce acesta încerca să fugă, nu neapărat de către polițiști. Detalii exacte nu erau încă disponibile.

Cătălin Cherecheș, încarcerat în Germania. Când ar putea fi extrădat. Anunțul ministrului Justiției

Anunțul ministrului Justiției

Predoiu a dezvăluit că polițiștii români, maghiari și germani au reconstituit traseul fugii lui Cherecheș și au localizat adresele la care acesta a poposit în timpul călătoriei sale. Apoi, au organizat o supraveghere legală la locul în care acesta staționa până când a încercat să se deplaseze în altă localitate și a fost legitimat și reținut.

Ministrul Predoiu a menționat că nu deține informații exacte despre incident și a declarat că așteaptă informații oficiale de la poliția germană. El a subliniat că nu cunoaște motivele sau vina polițiștilor sau dacă rănile pot apărea în timpul unei rețineri în care se opune rezistență. Predoiu și-a exprimat încrederea că poliția română și cea germană vor clarifica aceste aspecte în viitor.