Dacă, potrivit rapoartelor, Iranul este încă interesat de un acord nuclear cu Occidentul, trebuie să ia în considerare propria sa utilizare a șantajului nuclear pe care îl poate folosi ca influență.

Aceasta înseamnă că Iranul poate acorda atenție modului în care Rusia își desfășoară războiul în Ucraina . Rusia a răspândit zvonuri despre utilizarea armelor nucleare în Ucraina, făcându-i pe unii din Occident să creadă că ar putea folosi arme nucleare „tactice”.

Iranul poate acorda atenție, deoarece a dezvoltat tehnologia nucleară de ani de zile și a folosit șantajul nuclear de zeci de ani, oferind șansa „diplomației” pentru a împiedica Teheranul să construiască o armă nucleară.

Sursa: Social media

Acord nuclear cu Iranul și șantaj

În 2009, SUA au căutat să colaboreze cu Rusia pentru a găsi o cale înainte cu Iranul spre ceea ce a devenit JCPOA sau „acordul cu Iranul” în 2015. Cu toate acestea, Iranul lucrase de fapt la tehnologia nucleară cu sprijinul Rusiei.

Iranul a susținut că programul său nuclear este pașnic, dar a folosit același program pentru a amenința Israelul și Occidentul. Timp de mulți ani, amenințarea a fost văzută mai ales în ceea ce privește tensiunile Israel-Iran. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, impulsul iranian pentru tehnologia nucleară a îngrijorat și restul Orientului Mijlociu. Există îngrijorări că, dacă Iranul alege să urmărească arme nucleare, alte țări vor dori aceleași arme .

O cursă a înarmărilor nucleare în Orientul Mijlociu nu este acum singura preocupare.

Pe măsură ce Iranul lucrează din ce în ce mai mult cu Rusia, furnizând drone Rusiei pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, Iranul urmărește îndeaproape situația nucleară.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a indicat recent că SUA încă mai au un interes ca programul nuclear al Iranului să revină la limitările acordului din 2015.

În timpul unei întâlniri recente cu ministrul de externe al Belarus, Vladimir Makei, iranienii au continuat să sugereze posibilitatea progresului asupra unui acord nuclear. Este posibil ca Belarus să nu aibă legătură cu această problemă.

Acesta ar putea fi și un mesaj către Occident. Amenințările nucleare flagrante s-au atenuat, în timp ce Iranul continuă să nege că aprovizionează Rusia cu drone . Acest lucru se datorează faptului că Iranul realizează că statele europene sunt revoltate de invazia Ucrainei de către Rusia, iar Iranul știe că munca sa cu Rusia i-ar putea afecta șansele de a continua să influențeze Europa.