În ultima perioadă, se tot discută că plafonarea facturilor de energie și gaze ar putea fi eliminată, deoarece prețurile s-au redus față de anul trecut. Românii, însă, sunt îngrijorați de cât vor trebui să plătească în absența acestui plafon.

Chiar și în rândul autorităților, există voci care susțin că este necesară o analiză pentru a decide dacă trebuie menținută plafonarea prețurilor sau dacă românii vor rămâne fără acest sprijin din partea statului. Cu toate acestea, renunțarea la plafonare va conduce la o creștere semnificativă a valorii facturilor.

Pentru a exemplifica, luăm în calcul factura lui Marian L., un consumator casnic din București, care a plătit în luna martie 48,96 lei pentru un consum de 72 kWh. Având în vedere că consumul său a fost sub 100 kWh pe lună, prețul a fost plafonat la 0,68 lei/kWh.

Câd vor plăti românii dacă se va renunța la plafonarea facturilor de energie

Cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, putem vedea că prima ofertă este de 0,73 lei/kWh, ceea ce ar conduce la o factură de 52 de lei pentru Marian, cu 8% mai mare decât prețul plafonat. A doua ofertă ar crește factura cu 12%, ajungând la 54,19 lei. Iar prețurile continuă să crească în mod semnificativ. Următoarele oferte ar duce la o creștere de până la 78% a valorii facturii. Practic, Marian ar plăti aproape dublu, adică 85 de lei.

Și asta nu e tot. Există două oferte care ar duce factura la valori de 87, respectiv 88 de lei.

Deși prețurile la energie pe piața angro sunt la jumătate față de anul trecut, ofertele actuale sunt mult mai mari decât prețul plafonat. Diferența dintre plafon și primele oferte este însă mai mică decât în ultimele luni, conform HotNews.ro.

Vești proaste pentru români! Cât vor plăti oamenii în plus dacă se elimină plafonarea prețurilor la energie

Diferențele sunt mai mari pentru cei care locuiesc la munte, deoarece consumul lor rămâne ridicat din cauza temperaturilor scăzute. De exemplu, Adriana V. din Brașov a consumat în luna martie 2.921 kWh, iar factura plafonată a fost de 662 de lei. Potrivit comparatorului de prețuri, cea mai bună ofertă pentru consumul său ar crește factura cu 27%, aducând-o la 844 de lei.

Decizia Comisiei Europene

Următoarele oferte ar duce la o creștere de 36%, ajungând la 905 lei.

Recent, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să oprească această măsură de sprijin până la sfârșitul anului în vederea echilibrării finanțelor publice și respectării regulilor fiscale din 2024.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, susține că este necesară o reevaluare a schemei de plafonare și adaptarea acesteia la prețurile actuale de pe piață, dar cu menținerea unui scop. El subliniază că economia și cetățenii nu trebuie să suporte greșelile sau distorsiunile unei piețe imperfecte. Adaptarea schemei poate duce chiar la prețuri mai mici.