S-au scurs mai bine se 10 zile de la cele două cutremure devastatoare din Turcia. În urma dezastrului, zeci de mii de morți, răniți și prea puțini supraviețuitori. De sub dărâmături, încă mai sunt scoase trupuri neînsuflețite, de altfel, imaginile de la fața locului arată încă un scenariu apocaliptic ce a îngrozit lumea. Dincolo de această imagine, sunt analizate acum posibilitățile de recuperare a pagubelor și reconstruire practic a unei infrastructuri. Un sondaj recent arată la ce cheltuieli va trebui să se înhame Turcia în acest sens.
BERD a analizat cât va cheltui Turcia după cutremure
Potrivit instituției financiar bancare, printre efectele economice ale cutremurelor vor duce la pierderi de 1% din PIB-ul Turciei.
BERD susține că o astfel de estimare la momentul actual nu poate fi decât „rezonabilă. Mai ales având în vedere impulsul venit pe fondul eforturilor de a reconstrui din cursul anului 2023. Acest demers ar urma să compenseze impactul negativ în ceea ce privește aprovizionarea și infrastructura.
Asta pentru că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), este de părere că pagubele agricole lăsate în spate de cutremur sunt extrem de mari.
„Cutremurul a afectat într-o mare măsură zonele agricole, unde industria nu este foarte dezvoltată, astfel încât efectele negative la alte sectoare sunt limitate”, afirmă conform Reuters economistul şef al BERD, Beata Javorcik.
Turcia este un jucător important în ceea ce privește recepția de fonduri BERD. Astfel, previziunile legate de economia țării au fost revizuite în scădere încă de dinainte de pagubele cutremurului.
Pagube uriașe pentru economie
Experții pun acum cap la cap efectele economice ale dezastrului natural. Aceștia evaluează că pagubele sunt destul de mari. Totul pe fondul faptului că Turcia este o țară cu un PIB de 819 miliarde de dolari care s-a confruntat cu dezechilibre după ce a limitat inflația. De altfel se arată cu degetul și spre modul în care statul a fost condus în ultimii ani.