Venim cu vești bune pentru româncele ce lucrează ca badante, în Italia.


Guvernul Italiei a anunțat recent că badantele vor primi în 2022, cu 4% mai mult salariu! Evident acest lucru este și în funcție de treptele de salarizare și de vechime. Cele direct vizate sunt cele angajate în 2016, 2018 și 2020.

1. Cât de mare este diferența

Cât va câștiga o badantă româncă, în Italia, în 2022. Cu cât va fi plătit, pentru a avea grijă de bătrâni
Pinterest

În 2021, salariile se situează între 700 și 1.500 de euro pe lună. În 2022 se v-a adauga 4%, adică remunerația lunară va fi curpinsă între 730 și 1.560 de euro. Deși nu pare o sumă mare, este mult mai mult decât ar putea câștiga în Romania.

Multe femei românce aleg să plece în străinătate pentru un trai mai bun. Astfel, își pot întreține familiile și să le ofere o viață mai bună copiilor. Aproximativ 860.000 de românce lucrează în acest domeniu, în Italia.

O meserie extrem de solicitantă

Badantele au următoarele sarcini:

  • îngrijirea
  • acordarea asistenței
  • supravegherea
  • supravegherea stării de sănătate a persoanei vârstnice
  • acordarea de sprijin în afara casei sau călătorii
  • administrarea medicamentelor
  • pregătirea meselor
  • realizarea menajului
  • acordarea suportului fizic și moral

„Infirmierele fac exact ce face o badantă. Schimbă patul, igiena personală a bătrânilor, le dau de mâncare. Sunt disperați, vor să angajeze badante să lucreze în ture. Să dea un pic de respiro personalului care deja lucrează în structuri și e foarte solicitat”, spune o îngrijitoare româncă din Torino.

Cât de afectate sunt badantele de Covid-19

Ei bine, da. Badantele au fost extrem de afectate financiar din cauza pandemiei coronavirus. Așadar, acești 4% în plus la salariu, sunt bine veniți în astfel de timpuri.

„Se întâmpla haosul din luna martie (anul 2020) cu lockdown si toate alea. Prietena mea lucrează de zi. La un moment dat familia i-a spus: «Te lăsăm acasă, în fără plata, pentru că stăm noi cu mama acum. Având în vedere că toate activitățile comerciale sunt închise. După lockdown te primim înapoi». De fapt și de drept, exista în Contractul Național un articol în care era menționată suspendarea muncii. Dacă stai acasă din vina angajatorului, ești plătită cu salariul întreg. Am sunat la sindicat, m-am dat prietena mea, că ea vorbește mai greu italiană. Îi explic omului de la sindicat și sindicalistul zice: «Aaa, nu, că noi doar dăm informații generice». Acesta este singurul sindicat care tutelează lucrătorii. Sindicatul, din start, trebuia să îi spună angajatorului: «Băi, stai așa că avem un articol în contract».”, a declarat o altă badantă din Torino.