Reclamă

Ele sunt menite să ne protejeze și să asigure cea mai înaltă calitate și siguranță a alimentelor noastre.

Dar de ce sunt datele de expirare atât de ciudate? Data criptică și uneori pătată de pe eticheta unui produs alimentar ne poate lăsa să ne întrebăm cât de sigur este să mâncăm. Și, într-o economie mai puțin decât perfectă, în care mulți oameni încearcă să-și întindă bugetul pentru băcănie, este vreodată OK să păstrezi alimente după data limită de vânzare?

1.Ce înseamnă aceste date

Cât timp poți păstra de fapt mâncarea după data de expirare. Toate gospodinele trebuie să știe aceste secrete
Pixabay

Utilizați până la, vindeți până la sau cel mai bine înainte… confuz, nu? Data viitoare când încercați să înțelegeți o etichetă alimentară, amintiți-vă aceste îndrumări.

Vânzarea de către – cel mai adesea este terminologia de bacan. Anunțând funcționarul din carne sau produse lactate când să schimbe stocul. Deși, în mod normal, puteți mânca în siguranță un aliment la câteva zile după data limită de vânzare, nu este recomandat să mergeți mai departe.

Cel mai bun înainte – se referă la standardele de calitate și gust. Durata în care mâncarea este bună după această dată depinde de produs. Consultați instrucțiunile de mai jos pentru detalii specifice fiecărui tip de aliment.

Utilizarea până la – este mai mult o regulă strictă și rapidă care indică faptul că nu este sigur să consumi un produs după data menționată. Și totuși, în unele cazuri, totul poate fi în capul nostru. Data de expirare poate avea un impact asupra modului în care gustăm mâncarea.

Un studiu de la Universitatea Cornell care a fost raportat în Journal of Food Science a arătat că persoanele care au mâncat iaurt în ziua în care se spunea că expiră au spus că iaurtul are un gust prost. Alții care au mâncat același iaurt, dar nu au văzut data de expirare, s-au bucurat mâncarea fără pretenții de deteriorare. În cele din urmă, totul depinde de tipul de mâncare.

2.Carnea

Datele de expirare sunt mai importante ca niciodată în cazul cărnii crude. Fie că este vorba de un hamburger măcinat sau de o jumătate de kilogram de friptură. Dar ce se întâmplă dacă data este la câteva zile? Chiar dacă data limită de vânzare este de cinci zile, frigiderele de acasă de obicei nu sunt suficient de reci pentru a păstra carnea proaspătă mai mult de două zile.

Orice carne măcinată congelată trebuie utilizată în termen de trei luni. Carnea de porc se păstrează timp de șase luni. Iar carnea de vită, miel, vițel și căprioară durează între opt până la 12 luni.

Semne de deteriorare? Dacă carnea este maro sau verde, nu este bună. O textură lipicioasă sau uscată indică, de asemenea, deteriorarea, la fel ca un miros acru. Carnea de vită măcinată are o suprafață mai mare decât alte tipuri de carne și se poate strica mai devreme din cauza creșterii bacteriilor.

2.Condimentele

Aveți în dulap un borcan de muștar din 2004? Ketchup din vara trecută? Ar putea fi timpul să le aruncăm. De regulă, condimentele care au un conținut mai mare de zahăr și sare rămân proaspete mai mult timp și au o perioadă de valabilitate mai lungă. Dar, multe condimente nu poartă date de expirare, așa că folosește această regulă: în caz de îndoială, aruncă-l.

Iată un ghid pentru cât timp vor rezista următoarele condimente odată deschise: ketchup, o lună în cămară, șase până la opt luni la frigider. Maioneza, doua luni la frigider. Jeleuri și gemuri, un an la frigider. Muștar, șase până la opt luni la frigider. Unt de arahide, două-trei luni la frigider. Murături, una până la două luni la frigider. Smântână, două săptămâni la frigider. Sos de salată, trei luni la frigider.

3.Laptele

Cu toții am avut o cutie de lapte în frigider care a depășit termenul de valabilitate și am făcut testul de adulmecare pentru a vedea dacă ar putea fi sigur să turnăm peste cereale. Cel mai probabil, data limită de vânzare de pe cutie nu se traduce neapărat la data la care laptele se va strica. Laptele are de obicei o dată limită pentru că este afectat de multe lucruri din mediu.

Poate pierde vitamine atunci când este expus la lumină, motiv pentru care vine de obicei în plastic opac sau carton. Lumina poate provoca, de asemenea, arome neplăcute în lapte în 36 de ore, deși nu este neapărat periculos.

Și iaurtul? Folosiți în termen de șapte zile de la deschidere și păstrați bine acoperit. Dacă este nedeschis, ar trebui să fie încă bun până la câteva săptămâni după data ștampilată pe el. Ca întotdeauna, verificați dacă există semne de deteriorare, cum ar fi o nuanță albastru-verde, sau un miros sau un gust acru.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro