Somonul este o sursă excelentă de proteine, omega-3, vitamina B, calciu și antioxidanți. Dar, dincolo de bogăția sa nutritivă, acest pește are o aromă unică care ne încântă papilele gustative. Pentru a-ți impresiona oaspeții, trebuie să știi cât timp trebuie să-l lași la cuptor să se gătească.
Pentru a-l pregăti la fel ca într-un restaurant, există câteva reguli de aur pe care trebuie să le știi. Descoperă-le din acest articol.
Condimentează somonul cu oregano, usturoi, lămâie, un strop de ulei de măsline, puțină sare și piper. Și acum, voila! Alături de o porție de orez, paste, legume crocante sau o simplă salată proaspătă, atunci când este bine pregătit, somonul poate deveni rapid un preparat extrem de gustos și mai ales foarte sănătos.
Dar pentru a obține un astfel de rezultat, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi înțelepte.
În primul rând, chiar în momentul achiziției, este crucial să alegeți bucata perfectă de somon. Alegeți somon de crescătorie cu eticheta roșie.
Mai presus de toate, ai grijă la cât de proaspăt este, dar și care este calitatea lui: atunci când somonul este foarte proaspăt, nu are un miros puternic de „pește” și nici pete maronii pe pulpa sa. Pielea nu trebuie să fie uscată, ci mai degrabă umedă, iar solzii săi ar trebui să arate strălucitor. Una peste alta, optează pentru un somon cu o culoare portocalie, gustul lui va fi mai bun.
Vă recomandăm să cumpărați somon proaspăt. Dacă îl cumpărați congelat, verificați din nou dacă ambalajul este bine sigilat și să nu fie rupt nicăieri. Citiți întotdeauna eticheta pentru a vă asigura că este proaspătă și pentru a evita produsele care conțin coloranți.
În ceea ce privește gătirea corectă, timpul depinde de mai mulți factori, printre care grosimea fileului de somon, mărimea acestuia, greutatea și temperatura folosită în interiorul cuptorului. Ca regulă generală, durează aproximativ 10 minute pentru un file de 2,5 cm grosime și trebuie gătit la o temperatură de 180 de grade celsius.
Unii recomandă să-l lăsați 4 până la 6 minute de gătit pentru fiecare centimetru de grosime. Atenție: dacă pe suprafața somonului încep să apară pete albe de grăsime, înseamnă că timpul de gătire a fost prea lung. Că măsură de precauție, este mai bine să verificați din când în când cu ajutorul unei furculițe.