Românii care cultivă pământul au șansa ca în curând să fie ajutați asemenea celor din Europa. Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Acesta vrea ca în următorii ani, agricultorii din România să poată fi la fel de sprijiniți precum cei din alte state.
Cât costă în prezent subvenția?
În ultimii ani, subvenția minimă pe suprafață a crescut constant, ajungând la 200 euro pe hectar.
Începând din anul 2007, sumele alocate fermierilor români au înregistrat o creștere anuală de aproximativ 10-15%. În unele cazuri chiar 20%. Această evoluție pozitivă a subvențiilor agricole a fost evidențiată de Adrian Pintea, care a subliniat faptul că în 2007 suma acordată pe hectar era de aproximativ 50 euro. În prezent se apropie de 200 euro pe hectar.
Cu toate acestea, fermierii români își exprimă nemulțumirea față de faptul că subvențiile lor nu sunt încă egale cu cele primite de agricultorii din restul Europei. Directorul APIA a menționat că speră ca, în exercițiul financiar următor, toți fermierii europeni să primească aceleași sume de bani. În opinia acestuia , toți agricultorii, indiferent de stat au aceleași drepturi și obligații.
Adrian Pintea a asigurat fermierii că plățile pentru subvenții agricole vor continua și după data limită de 30 iunie. În cazul în care aceștia nu au primit banii până la acea dată. APIA va acoperi plățile respective, iar sumele vor fi rambursate ulterior României de către Comisia Europeană.
Agenția de plăți a reușit deja să acopere peste 90% din suma totală alocată pentru anul de cerere 2022, iar diferența va fi plătită în continuare.
În anul de cerere 2022, plățile pentru fermierii români au depășit suma de 3 miliarde de euro. Pentru perioada următoare sunt anunțate controale APIA în teren. Cei care dețin pământ, dar nu îl lucreaza nu vor mai putea încasa bani.