Luna s-a format în urmă cu mai bine de 4,6 miliarde de ani. Satelitul natural al Terrei a fost întotdeauna extrem de analizat de specialiști. În ultimii ani s-au făcut progrese și s-au investit sume enorme în tehnologii care ar putea permite utilizarea resurselor din spațiu. Pe primul plan se regăsește modul în care Luna produce oxigen, atât de vital pentru omenire.
Cât oxigen există, de fapt, pe Lună
Se spune că încă din perioada formării, Luna are o atmosferă destul de subține și este compusă, în principiu, din hidrogen, neon și argon. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că Luna ascunde foarte mult oxigen, care ar putea găzdui 8 miliarde de oameni timp de 100.000 de ani.
În urmă cu o lună, Agenția Spațială a Australiei și NASA au semnat un acord pentru a trimite un rover australian pe Lună. Scopul acestuia a fost să colecteze roci lunare care ar putea da oxigenul respirabil.
Așa s-a descoperit că există oxigen pe Lună, însă nu este în formă gazoasă. Oxigenul este, de fapt, capturat în regolit – stratul de rocă și praf fin care acoperă Luna, notează sciencealert.com. Așa că ne întrebăm dacă acest oxigen ar putea fi extras din regolit? Oamenii de știință spun că regolitul de pe Lună conține aproximativ 45% oxigen.
8 miliarde de oameni ar putea supraviețui pe Lună
”Unii oameni numesc startul de la suprafața Lunii „sol”, dar ca om de știință de specialitate aș ezita să folosesc acest termen. Solul pe care-l știm este ceva magic care există doar pe Pământ. A fost creat de o varietate imensă de organisme lucrând pe materialul primar al solului – regolit, desprins din rocă solidă – timp de milioane de ani. Rezultatul este o matrice de minerale care nu erau prezente în rocile originale. Solul terestru are caracteristici fizice, chimice și biologice remarcabile. În același timp, materialele de la suprafața Lunii sunt mai ales regolit în forma sa originală, neatinsă”, a declarat John Grant, profesor de științele solului la Southern Cross University din Australia în The Conversation.
NASA susține că un om are nevoie să inspire cam 800 de grame de oxigen pe zi pentru a supraviețui. Drept urmare, 630 kg de oxigen ar ține în viață un om timp de doi ani sau chiar mai mult. De asemenea, specialiștii au aflat că doar 10 metri de la suprafața Lunii ar furniza destul oxigen pentru toate cele opt miliarde de oameni de pe Pământ în jur de 100.000 de ani.
Pe de altă parte, nu a fost luat în calcul oxigenul din roca tare de la mare adâncime, ci doar regolitul de la suprafața Lunii, care este mai accesibil.