Impactul digestiei asupra pierderii în greutate este foarte semnificativ. După cum ni s-a spus de multe ori, suntem ceea ce mâncăm. Desigur, timpul exact de digestie depinde de sănătatea fizică, metabolismul, vârsta și chiar sexul unui individ. Însă, unele alimente vor trece prin tine în cel mai scurt timp. Dar, majoritatea vor rătăci în sistemul tău pentru o vreme.
Am pregătit acest articol pentru a vă ajuta să respectați o dietă echilibrată. Este important să înțelegeți timpul de digestie pentru a pierde în greutate sau pentru a menține ceea ce ați realizat deja.
1. Mâncarea cu digerare rapidă
Dacă ai o mulțime de alimente care se digeră rapid, s-ar putea să descoperi că mănânci mult mai mult decât ar trebui. Deoarece foarte curând după ce le-ai mâncat, totul a dispărut și îți este din nou foame.
Acest tip de alimente vă oferă o creștere rapidă a energiei – cu alte cuvinte, o creștere a nivelului de glucoză. În timp ce un impuls de energie sună bine, dacă corpul tău este inundat de glucoză și nu o folosește, restul se transformă în grăsime.
2. Alimente cu digerare lentă
Alimentele cu digerare lentă îți ridică nivelul zahărului din sânge mult mai lent, oferind o energie mai stabilă și echilibrată. Dar dacă mănânci doar alimente cu digerare foarte lentă, faci ca sistemul tău digestiv să funcționeze la maximum tot timpul. Acest lucru poate fi destul de dur pentru corpul tău.
Specialiștii sugerează să nu amestecați alimente rapide și lente într-o singură masă. Cel mai bun moment pentru procesarea alimentelor care au componente cu timpi de digestie diferiți este la prânz, când sistemul tău digestiv este cel mai activ.
Mesele pentru micul dejun și cină ar trebui să fie mai simple și de preferință cu produse care sunt digerate rapid. Astfel veți obține un plus de energie imediat după micul dejun și să vă lăsați stomacul să se odihnească noaptea.
3. Care este timpul de digerare al celor mai importante categorii de alimente
Apa – Intră imediat în intestine
Suc de fructe sau legume – 15-20 de minute
Legume crude – 30-40 de minute
Legume cu amidon (ex. cartoful) – 90-120 de minute
Legume gătite – 40 de minute
Orice tip de salată cu brânză și ulei – 60 de minute
Cereale (orez, hrișcă, quinoa) – 2 ore
Lactate – 2 ore
Nuci – 3 ore
Pește – 45-60 de minute
Carne de pui – 90-120 de minute
Carne de vită – 3 ore
Carne de miel – 4 ore
Carne de porc – 5 ore