Instituțiile statului au intrat în alertă după ce unul dintre barajele din România a înregistrat o avarie.

Este vorba despre barajul lacului piscicol Tăul Mare de la Roșia Montana. Faptul că acesta ar fi putut să cedeze în orice moment a dus la o decizie de ultimă oră a autorităților.

Toate barajele vor intra în inspecție tehnică

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSU) a decis ca toate barajele de pe teritoriul României să fie verificate în următoarea perioadă. Astfel, specialiștii vor analiza nivelul de rezistență al acestora. Unde va fi necesar vor fi demarate lucrări de reabilitare. Decizia vine după alerta de la Roșia Montana unde un baraj a înregistrat o avarie puternică.

De altfel, aceeași procedură a fost demarată și în cazul barajului lacului piscicol din județul Alba.

Deși autoritățile dau asigurări că aceste construcții sunt cât se poate de conforme, totuși majoritatea au fost ridicate cu zeci de ani în urmă.

Câte baraje are țara noastră?

Conform datelor publice ale Apelor Române, pe teritoriul țării noastre există 3450 de lacuri. De-a lungul anilor au fost construite în  jur de 250 de baraje. Înălțimea acestora variază între 5 și 170 de metri.

Cel mai mare dintre acestea este Barajul Vidraru cu o înălțime de 166 de metri. De altfel, specialiștii sunt de părere că dacă o construcție de asemenea amploare s-ar rupe, numeroase județe ar fi inundate. Tocmai pentru a evita astfel de catastrofe, autoritățile încep un proces de inspecție tehnică al barajelor din România.

Atunci când a fost construit, cel mai mare baraj din România se afla pe locul 8 în Europa. Totodată, construcția ocupa locul 20 în lume.

Puțini știu însă că în spatele construirii barajelor stau adevărate jertfe umane. Mulți muncitori la construcția acestora și-au pierdut viața de-a lungul derulării lucrărilor.

De exemplu, în cazul Barajului Vidraru au murit un număr impresionant de oameni care au ajutat la ridicarea lui.