Mai nou, în rândul fumătorilor au aparut așa zisele țigări mai puțin nocive decât cele clasice și pe care toată lumea le stie, acestea din urmă folosind o nouă tehnologie de încălzire a tutunului la o temperatură de până la 360 de grade, eliminând astfel arderea foiței și eliberarea gudronului.

Medicul pneumolog Maria Ciobanu a declarat, în cadrul unei conferințe organizate la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, că potrivit datelor celui mai recent studiu naţional, realizat în 2017 și care a vizat tema fumatului, procentul oamenilor care fumează frecvent ţigări clasice a scăzut, însă conform aceleiaşi surse, scăderea procentului a fost determinată de reorientarea spre un alt pericol: produsele din tutun încălzit.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi care să demonstreze că produsele care încălzesc tutunul,sunt mai puțin dăunătoare ca țigările obișnuite și recomandă ca HTP-urile să fie subiectul reglementărilor aplicate tuturor produselor de tutun, întrucât tutunul este toxic şi conţine substanţe cancerigene chiar şi în forma sa naturală. În același timp, Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor a respins cu unanimitate de voturi cererea Philip Morris de a-și promova produsul care încălzește tutunul ca mai puțin dăunător.

Emisiile generate de produsele din tutun care nu arde (HTP)conțin aceleași substanțe nocive ca și fumul de țigară, inclusiv compuși organici volatili la nivel comparabil cu fumul de țigară, acroleină, acetaldehidă, metale grele, formaldehidă, hidrocarburi aromatice policiclice în valori variate și monoxid de carbon.

De menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, informează publicul că în procesul încălzirii produsului din tutun care nu arde acesta produce vapori ce conțin nicotină și gudron, în care se află majoritatea substanțelor dăunătoare sănătății, inclusiv și cele cancerigene, similar ca și produsele din tutunul care arde. Produsele din tutun care nu arde, mai conțin aditivi non-tutun, care provoacă dependență față de produsele din tutun, precum și față de alte substanțe chimice, care se conțin în tutun și aditivii adăugați.