În zilele caniculare, băuturile răcoritoare sau apa cu gheață sunt la mare căutare. Consumate după supraîncălzire, în cantități mari, acestea pot reprezenta un risc uriaș pentru sănătate. Mai mult, deși pare paradoxal, apa cu gheață poate accentua efectele căldurii asupra organismului tău.
La ce riscuri te expui dacă alegi să consumi apă cu gheață în zilele toride
Iată câteva motive pentru care consumul excesiv de apă cu gheață poate fi periculos:
Supraîncălzirea corporală
Consumul brusc de apă cu gheață poate duce la o răcire bruscă a corpului. Acesta poate fi periculos pentru echilibrul termic intern al organismului tău. Atunci când consumăm lichide reci, vasele de sânge de la nivelul gurii și esofagului se contractă. Ca reacție, corpul va crește temperatura internă. Acest fapt nu face decât să agraveze disconfortul termic.
Amețeli
Consumul rapid de apă cu gheață poate provoca amețeli. Este o reacție de întâlnită, mai ales dacâ organismul trece deja prin faza de deshidratare.
Disconfort gastrointestinal
Apa rece poate provoca uneori spasme ale intestinului. De altfel, acestea pot duce la crampe abdominale sau diaree. Aceste efecte pot fi resimțite mult mai puternic în zilele caniculare, când organismul este deja supus unei stres termic.
Risc de hipotermie
În situații extreme, consumul excesiv de apă cu gheață poate crește riscul de hipotermie. Mai ales dacă o persoană este expusă prelungit la temperaturi extreme. În condiții de căldură intensă, corpul uman poate avea dificultăți în menținerea unei temperaturi corporale normale, iar consumul excesiv de apă rece poate agrava această situație.
Pentru a sta departe de astfel de efecte, înlocuiește consumul de apă cu gheață cu apă la temperatura camerei. Bea lichide în mod regulat și nu aștepta să simți sete. De asemenea, este ideal să eviți expunerea directă la soare în timpul orelor de vârf.