Reclamă

Folia de aluminiu este utilizată în ultimii ani în majoritatea bucătăriilor. De cele mai multe ori este folosită cu  pentru acoperirea alimentelor în timpul gătitului sau pentru păstrarea lor în frigider. O serie de studii recente au scos la iveală faptul că folia de aluminiu poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Folia de aluminiu, pericolul din casă

Specialiștii au arătat că folia de aluminiu este asociată cu riscul dezvoltării unor afecțiuni precum demența, autismul sau boala Parkinson.

Aluminiul poate ajunge în organism sub formă de vapori sau praf de aluminiu. Consumăm zilnic aproximativ 7-9 mg de aluminiu prin alimentație. Conform studiilor, sursa majoră de expunere la aluminiu pentru populația generală este prin consumul alimentelor.

Cantități mari de aluminiu se găsesc în produsele procesate, cum ar fi praful de copt, făina cu agent de creștere, sarea și produsele de patiserie. Folia de aluminiu este o altă sursă de expunere la aluminiu. În timpul gătitului, cantități semnificative de aluminiu se eliberează din folie și pot ajunge în alimente.

Gătitul de carne și pește învelite cu folie de aluminiu îți pot afecta sănătatea. Asta pentru că o parte din  aluminiu este eliberată în alimente depășind limita tolerată zilnică de 1 mg/kg masă corporală/zi.

Alimentele acide și cele condimentate gătite în folie de aluminiu pot acumula cantități mai mari de aluminiu. Spre deosebire de cele alcaline care nu împrumută din materialul în care sunt gătite.

Tot studiile au arătat că aluminiul ar duce la afecțiuni neurodegenerative precum boala Alzheimer. Totodată, un nivel ridicat de aluminiu în creier poate fi asociat și cu tulburarea de spectru autist și scleroza multiplă.

Cu ce o poți înlocui?

Pentru a păstra alimentele proaspete în frigider poți apela la utilizarea caserolelor din sticlă, acoperite cu capac din lemn. Conform specialiștilor, acestea sunt cele mai sigure.

 


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro