Reclamă

Vânzarea de organe a stârnit numeroase dezbateri în sistemul medical și juridic. Unii oameni cred că vânzarea de organe ar trebui legalizată, în timp ce alții susțin că ar trebui să rămână ilegală. În ciuda beneficiilor potențiale, vânzare de organe ar trebui să rămână ilegală din cauza implicațiilor etice, medicale și economice asociate cu comericializarea organelor umane.

Baza legală din țară noastră este dată de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănănății reglementează donarea și transplantul de organe. Potrivit acestei legi, vânzarea și cumpărarea de organe sunt interzise și se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Mai mult, în 2015, România a ratificat Convenția Consiliului Europei privind transplantul de organe care interzice, în mod explicit, traficul de organe și cerșetoria de organe.

În România, donațiile sunt singura opțiune legală pentru ca oamenii să obțină organe. Pentru cei care doresc, există o opțiune de a se înscrie ca donatori de organe în momentul decesului. Cu toate astea, pentru rinichi, donatorii în viață sunt, de asemenea, o opțiune posibilă.

Cât costă un organ uman și unde ai voie să îl vinzi. Prețurile te vor surprinde!
Undark Magazine

Țară în care organele se vând ca la piață

Unul dintre argumentele împotriva vânzării și cumpărării de organe este că aceasta ar putea duce la o societate în care, cel mai probabil, doar cei bogați ar putea acces la transplanturi de organe care salvează vieți. Cei săraci, ar fi principalii contribuabili la aceste organe. Atunci când există o piață de organe, se creează o dinamică de exploatare întrei cei bogați și săraci.

Turismul de transplant a atras atenția comunității internaționale ca fiind o practică profund exclusivă, în mare parte datorată procesului acestuia. Asta se întâmplă din cauză că cei săraci își vând organele la prețuri mult mai mici unor intermediari. Apoi, acesta vinde aceleiași organe pentru sume mari de bani unor cumpărători bogați. În Pakistan, oamenii își dau rinichii pentru a putea scăpa de sclavie.

Iranul are propria metodă de gestionare a cererii. Începând cu 1988, Iranul a început un program prin care donatorii erau recompensați pentru renunțarea la organe. În contextul actual, cumpărătorii și vânzărorii pot comercializa organe la un preț fix de 4.600 de dolari.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro