Reclamă

Economia întregii lumi arată îngrijorător în acest moment. De altfel, veștile pentru viitor nu sunt deloc bune. În România, efectele inflației sunt simțitoare, iar acest lucru reiese din majoritatea sectoarelor de activitate. În anii precedenți, „moda” de a cumpăra un apartament sau chiar o casă cu credit bancar era îmbrățișată cu mult curaj. Inclusiv tinerii la început de carieră făceau acest pas. Anul 2023 arată o altă realitate în acest sens.

Rata lunară a unui apartament cu două camere, cât două salarii la un loc

Ratele românilor au crescut semnificativ în ultimele luni. Astfel, pentru un credit de 85.000 de euro, de exemplu, necesar achiziționării unui apartament cu două camere, rata lunară este uriașă.  În timp ce salariul minim pe economie în România este sub 2000 de lei, rata ar depăși în acest caz chiar 3500 de lei. Evident, aceasta poate varia în funcție de perioada aleasă pentru achitarea creditului.

În general, cei mai mulți dintre români au optat pentru împrumuturi bancare pe 30 de ani.

Rate mărite la început de 2023 după mărirea IRCC

Peste 500.000 de români datori la diferite instituții bancare au primit la început de an detalii despre noile costuri lunare pe care le vor avea. Din cauza majorării IRCC, ratele celor care au apelat la împrumuturi ai crescut semnificativ. Vestea proastă pentru aceștia este că acest indice de referință va continua să crească.

IRCC a înregistrat în această perioadă valoarea maximă de când a fost introdus, respectiv din anul 2019.

Analiștii bancari sunt de părere că un datornicii pot scăpa de o rată. Mai exact, aceștia trebuie să țină cont de faptul că în primii ani de împrumut, dobânda reprezintă un procent mare din rată. În acest sens, dacă se face achitarea unei plăți anticipate, marcând reducerea perioadei, acoperind partea principală a acesteia, persoana datornica ca scăpa de o lună din perioada totală de achitare.
În astfel de cazuri este însă necesar să căutați mereu informații suplimentare direct de la creditor.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro