Românii sunt mari consumatori de pâine.

Dovada clară stau cifrele care indică un consum de peste 90 de kilograme de pâine pe cap de locuitor. Raportul a fost întocmit în 2021 și visează ultimii 5 ani. Producem așadar pâine în cantități uriașe. În timp ce în alte state europene, o persoană consumă în medie o pâine la 6 zile.

Afacerile ce țin se panificație sunt prospere în România, tocmai din acest motiv. Nu toți comercianții însă pun accent pe calitate, mai ales dacă produc la nivel „macro”.

Astfel, s-a ajuns la comercializarea multor sortimente de pâine considerate de specialiști adevărate „bombe” pline cu aditivi alimentari. Ingredientele clasice din care pâinea era preparată odinioară din apă, făină și sare sunt completate de agenți de afânare, de dospire bruscă, dar și de păstrare a produsului pe o perioadă îndelungată. Toate acestea sunt denumite sub un singur indice de care mulți fug: „E”-uri.

Fie că vor sau nu, românilor le este  impus să consume pâinea plină de aditivi. De ce? Pentru simplul fapt că este ieftină. Evident că prețul unui astfel de produs de la raft nu poate concura cu o pâine de calitate, artizanală.

Drept dovadă, producătorii afișează în dreptul acestui produs un preț pentru toate buzunarele.

Calitatea costă

Dacă vrei să consumi o pâine de calitate care să aducă din punct de vedere al gustului și al aspectului cu pâinea pregătită de bunica, trebuie să îți pregătești portofelul întâi. Astfel de produse nu se regăsesc la scară largă pe piață în zilele noastre. Pâinea artizanală, cu ingrediente naturale și maia este pregătită în băcănii sau brutării mici.

Evident, prețul pentru un astfel de produs este mult mai mare. Acesta include calitatea, mâna de lucru, dar mai ales timpul. Pâinea produsă la nivel „macro” cu agenți de dospire este realizată foarte rapid. În cazul celei artizanale, timpul frământării, al dospirii și al coacerii este îndelungat.

Un astfel de produs este vândut în zilele noastre și cu 30-50 de lei în funcție de cantitate si ingrediente.