Explozia prețurilor de la finalul lui 2022 nu s-a estompat decât în cazul unor produse. Românii așteptau cu mare interes 2023 pentru a întâmpina ieftiniri. Din nefericire, prea puține au fost aplicate. De exemplu, laptele sau ouăle s-au ieftinit ușor. Totuși, prețul cărnii rămâne destul de piperat, mai ales dacă vorbim despre cea provenită de la țărani. Un pui de țară este vândut în piețele din România cu mult peste ceea ce își pot permite cumpărătorii de rând.
Un pui de țară rivalizează cu vita Angus
În zilele noastre, puțini sunt cei care își permit să cumpere și să consume carne bio. Cea care se găsește pe rafturile magazinelor și supermarketurilor este cea mai căutată. Asta din cauza faptului că are un preț mult mai accesibil decât cea vândută în piețele agroalimentare. Evident între cele două există o diferență de calitate și gust. În lipsă însă, românii o cumpără și pe cea comercializată „la scară largă” despre care se spune des că ar fi injectată, plină de hormoni sau alte substanțe deloc benefice. Mai îngrijorător este că acest tip de carne este deseori oferit copiilor.
Mulți nutriționiști susțin însă că majoritatea copiilor care consumă carne din supermarket cu regularitate au tendința de a fi supraponderali.
Totul se datorează în fond prețurilor pe care producătorii de carne bio le pretind. În piețele agroalimentare din România, un pui de țară se vinde și cu 65 de lei kilogramul.
Producătorii susțin că prețul se regăsește în calitatea cărnii. Mai mult, tarifului total i se adaugă costurile de creștere și hrană. De asemenea, munca depusă de crescătorii de păsări este de asemenea inclusă în prețul final.
Mâncarea pregătită cu ingrediente naturale printre care și carnea de pui de țară de exemplu este mult mai calitativă și gustoasă. De asemenea este plină de nutrienți.