Reclamă

Războiul din Ucraina provoacă şi în România scumpiri în lanţ la mai toate produsele. Aceste măriri de prețuri le vom resimţi şi mai acut în perioada următoare. Specialiștii susțin că prețul aurului a ajuns la un nivel istoric de când a izbucnit conflictul între ruși și ucraineni. Cât a ajuns să coste acum un gram de aur? 

Preţul aurului a crescut enorm în ultimele două săptămâni de când Vladimir Putin a dat ordin ca militarii ruși să invadeze Ucraina.

1. Prețul aurului a explodat în România

În prezent, prețul unui gram de aur a crescut cu 4,08% și va continua să se scumpească în această primăvară.

În data de 23 februarie, fix cu o zi înainte ca trupele rusești să bombardeze Ucraina, un gram de aur costa aproximativ 265 de lei. În a doua zi de război, prețul era deja de 280 de lei.

Acum, la mai bine de două săptămâni de la conflictele din Ucraina, prețul aurului a ajuns la aproape 300 de lei. Pe 24 februarie, la cotaţia BNR, aurul a atins cea mai ridicată valoare din ultimii ani: 280,2920 lei pentru un singur gram.

Creșterea prețului aurului se datorează inflației foarte ridicate, dar și datorită temerilor legate de o escaladare a războiului din Ucraina.

2. Cât a ajuns să coste un singur gram

„În cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat”, a declarat Daniel Vasilev, economist şef al Tavex Group, conform economica.net.

În ultima perioadă, românii au început să cumpere aur sub formă de monede de câteva grame sau chiar de lingouri de sute de grame, în perioada de criză. Experții atrag atenția și susțin că după orice perioadă de creștere, prețul poate să scadă.

„Pe seama ultimelor evenimente la nivel global, investitiorii au căutat și caută să se refugieze în active sigure. Aurul este una dintre ele, cererea așadar a crescut determinând și creșterea prețului aurului. În comparație cu anul trecut, putem spune că în ultimele 3 săptămâni am vândut în fiecare săptămână cantitatea de aur pe care reușeam să o vindem anul trecut într-o lună întreagă.”,a declarat Andreea Lăcătuș, expert bancar investiții și piețe financiare, notează știrileprotv.ro.

3. În ce investesc românii cel mai mult: monede canadiene și lingouri

În prezent, cele mai căutate monede sunt cele de 31 de grame cu frunza de arțar, moneda canadiană, cangurul australian și filarmonica din Viena, iar prețul unei astfel de monede este de aproximativ zece mii de lei. La mare căutare sunt și lingourile.

Dacă persoanele vor să vândă produsele, e important să știe că acestea nu trebuie să fie deteriorate ori desigilate, pentru că vor pierde până la 5% din valoarea lor.

„Am mai văzut creșterea aurului și după criza din 2008, 2009 ajunsese atunci la 1800 de dolari unici, urmând ca apoi 10 ani să fie sub acest preț. Aurul nu aduce dobânzi, nu aduce cupoane, nu aduce dividende. Să-ți schimbi toți banii în aur sau în cash de multe ori e o decizie emoțional care ulterior se dovedește greșită. Dacă vrei să ai o siguranță , atunci cel mai bine e să ai o diversificare. Adică poți să ai cash, depozite, titluri de stat, acțiuni, dar și aurul poate să fie o componentă.”, a declarat și Mihai Purcărea, analist economic.


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro