Cu siguranță cozonacul este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească de pe mesele de Crăciun ale românilor.

Desertul se pregătește pe teritoriul țării noastre de numeroase decenii. Împletitura din aluat dulce și aromat amintește în mod cert oricui de copilărie. În acest an însă, odată cu explozia prețurilor, nu toți românii vor avea pe masa de Crăciun tradiționalul cozonac.

Prețul unui cozonac ajunge și la 200 de lei

Piața abundă de oferte de cozonaci, cu tot felul de arome și umpluturi. Prețurile variază în funcție de aceste aspecte, dar și de greutate. Totuși, cei care vor să se bucure de un Crăciun ca la carte și aleg un cozonac artizanal, trebuie să scoată sume importante din buzunar.

Ce mai scump cozonac este regăsit într-una dintre cele mai exclusiviste cofetării din Capitală. Prețul per un kilogram și jumătate de cozonac ajunge aici la 200 de lei.

Învelit în ciocolată, cu multă nucă, sau însiropat, cozonacul artizanal are un gust desăvârșit.

Social media

În mod cert, românii cu un salariu minim pe economie nu își vor putea permite un astfel de răsfăț culinar. De altfel, nici cei cu venituri medii, având în vedere avalanșa prețurilor de la rafturi. Pentru cumpărăturile de sărbători, cel mai probabil mulți dintre aceștia își vor restrânge semnificativ listele.

De ce să alegi cozonacul artizanal

Cozonacul artizanal, spre deosebire de cel regăsit în supermarketuri este net superior din punct de vedere al calității. În cazul celui regăsit pe rafturile magazinelor, vorbim de un produs plin de aditivi nesănătoși.

Pe o singură etichetă a cozonacului „de magazin” poți regăsi și 30 de aditivi care „îmbogățesc” lista de chimicale ale acestuia. În plus conținutul de umplutură nu este deloc unul mare.

Cozonacul artizanal este în mod cert mai scump, dar îți oferă garanția unui aliment pregătit aproape „ca acasă”.

Dincolo de cele două variante, în mod cert, cea mai delicioasă variantă a cozonacului este cea pregătită în casă. În plus, mirosul de cozonac proaspăt copt în casă este inegalabil.