STB ăi sfătuiește pe călători să circule responsabil.

Nu mai este niciun secret faptul că autobuzul este unul dintre cele mai folosite mijloace de transport din București. Acestea sunt operate de Societatea de Transport București sau STB, așa cum o cunoaștea toată lumea. De ani buni se îndeamnă că bcuureștenii să respecte normele unui călător responsabil. Și, totuși, ce pedeapsă riscă cei care încalcă regulile?

În 2023, numai cine nu vrea nu cumpără bilet de călătorie în STB. Societatea de Transport București s-a modernizat, din toate punctele de vedere și a pus la dispoziția călătorilor diverse mijloace prin care își pot cumpăra bilete.

Primul și poate cel mai simplu dintre ele este cel al cumpărării sau reîncărcării abonamentului în locațiile special prevăzute din anumite stații. Apoi, mai există și aplicația 24 Pay, prin intermediul căreia se pot achiziționa bilete valabile 90 de minute la 3 lei sau abonament pe o zi, la 8 lei. De asemenea, de aici se mai pot cumpăra și abonamente lunare.

Cei care nu au nici aplicația și nici abonament sau bilet, pot da SMS către numerele afișate în mijlocul de transport. Iar cei care nu fac niciuna dintre cele mai de sus riscă amendă.

Cât a ajuns amenda în STB, în 2023. Banii pe care trebuie să-i plătească cei care nu respectă regulile
STB

STB are controlori deghizați în persoane obișnuite

În 2023, amenda în mijlocul de transport STB este între 100 și 300 de lei. De asemenea, aceasta poate fi plătită în termen de 15 zile, iar valoarea ei este la jumătate. Călătorii care sunt prinși fără bilet de către controlori riscă și suprataxarea.

Aceasta se face de către controlori, după ce călătorul a fost coborât din mijlocul de transport. Se întocmește pe loc proces verbal, care trebuie semnat de ambele părți. Suprataxa pentru lipsa biletului este de 80 de lei și se plătește pe loc, cash.

În urma plătirii suprataxei, cel amendat primește un bilet special pe care îl poate folosi întreaga zi. Acesta este roșu și semnifică faptul că deja s-a plicat o amendă.

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.