Revenirea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite în urma alegerilor din noiembrie ar putea consolida mișcările populiste din Europa, facilitând procesul de normalizare a acestora, potrivit unei analize publicate de Politico.
Oficialii europeni sunt mai puțin îngrijorați de potențialele consecințe economice și de securitate pe care le-ar aduce o victorie a fostului președinte american și mai mult de impactul asupra politicilor continentului european. Se estimează că sprijinul american pentru Ucraina ar putea slăbi, iar implicarea SUA în NATO să fie pusă sub semnul întrebării.
Donald Trump este așteptat să promoveze o politică de naționalism economic bazată pe tarife și protecționism, ceea ce ar afecta economiile de pe ambele părți ale Atlanticului. Totuși, sentimentul dominant la Bruxelles este acela că Uniunea Europeană, cu cei 450 de milioane de locuitori ai săi, ar putea face față unui nou mandat al lui Trump, însă nu la fel de bine în fața schimbărilor de politică internă.
Printre beneficiarii politici ai unei posibile victorii a lui Trump se numără lideri europeni precum premierul maghiar Viktor Orban, președintele Alternativei pentru Germania, Björn Höcke, lidera Adunării Naționale din Franța, Marine Le Pen, sau premierul italian Giorgia Meloni. Aceștia împărtășesc valori naționaliste și adesea anti-imigranți, fiind și eurosceptici.
În multe țări din Europa, partidele de extremă dreaptă contribuie la formarea coalițiilor de guvernare, de la Croația și Italia, până la Olanda și Slovacia. De asemenea, Suedia și Franța beneficiază de sprijinul ascuns sau declarat al unor astfel de mișcări politice.
În concluzie, câștigarea alegerilor de către Trump ar putea influența semnificativ politicile naționale din Europa, oferind oportunități partidelor populiste să câștige avânt. Chiar dacă decizia finală aparține votanților americani, consecințele acestui scrutin prezidențial ar putea avea reverberații globale.