Reclamă

Până în 2050, toate clădirile din Uniunea Europeană trebuie să respecte standardul de consum energetic aproape de zero, ceea ce face casele eficiente energetic obligatorii. Locuințele în miniatură reprezintă un exemplu notabil de astfel de construcții, iar piața imobiliară din România începe să răspundă acestei provocări. Casele moderne sunt echipate cu tehnologii inteligente, precum panouri fotovoltaice, geamuri dotate cu senzori de ploaie, controlul jaluzelelor prin tabletă și încălzire în pardoseală, având ca scop reducerea poluării, a emisiilor de gaze și economii semnificative pentru utilizator.

Un specialist detaliază: „O structură de CLT, practic sunt niște panouri de lemn și este dotată la exterior cu vată bazaltică de 20 de cm, ceea ce îți oferă o rezistență termică sporită. Avem, de asemenea, o fațadă ventilată, respectiv tâmplăria de o calitate energetică superioară”. Aceste inovații contribuie la atingerea pragului de consum 0 și la diminuarea poluării și emisiilor de gaze.

Directorul executiv al unei asociații pentru energie, Mihai Moia, subliniază: „Dacă avem o casă ineficientă energetic, automat avem un consum mare de energie, avem pierderi de energie prin pereți, prin ferestre, peste tot, lucru care se vede imediat prin factura la energie. O casă eficientă din punct de vedere energetic este mai sănătoasă”. Progresul tehnologic este evident și în locuințele compacte: „Această casă în miniatură este construită eficient energetic. Geamurile au senzori de ploaie, de căldură, dar și pentru calitatea aerului. De exemplu, dacă nivelul de CO2 crește, geamurile se deschid automat. În plus, toate funcționalitățile sunt controlate cu ajutorul unei aplicații”, relatează jurnalista Bianca Timșa de la Digi24.

Distribuția prețurilor pentru astfel de locuințe variază în funcție de dotări: „O casă unifamilială, cu o suprafață de 120 mp util, un cost aproximativ, în funcție de echipare și dotare, după cum vedem aici, s-ar ridica undeva între 900 și 1200 de euro pe mp”, afirmă Emanuel Megyesi, auditor energetic.

România și-a propus un plan de acțiune de 12 miliarde de euro pentru a construi cât mai multe case eficiente, căutând în același timp soluții pentru familiile defavorizate. „Este un fond social european care s-a înființat anul acesta și noi sperăm ca anul viitor să putem oferi bani și ajutoare financiare acelor familii care nu au atâția bani să investească”, a declarat László Borbély, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Costurile în zona imobiliară rămân, însă, variate, un apartament în Cluj-Napoca fiind estimat la 250.000 de euro, în timp ce o casă eficientă costă aproximativ 140.000 de euro.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro