Reclamă

Casa fostului comandant SS al lagărului de concentrare de la Auschwitz, Rudolph Höss, va fi deschisă publicului ca parte a unui proiect pentru combaterea extremismului la nivel mondial, pe 27 ianuarie, cu ocazia celor 80 de ani de la eliberarea lagărului. Clădirea, care a fost descrisă cândva ca un „paradis” de soția lui Höss, Hedwig, oferă o privire asupra unei vieți aparent fericite, dar trăită în umbra unei genocidului.

După eliberarea Auschwitz-ului, casa de pe strada Legionow nr. 88 a intrat în proprietatea unei familii poloneze. În 2022, a fost achiziționată de Counter Extremism Project, un ONG din New York care luptă împotriva extremismului încă din 2014. Scopul este de a transforma locuința într-un centru dedicat prevenirii urii și antisemitismului.

Proprietatea, izolat de câmpurile de exterminare printr-un zid de beton înalt și copaci, a avut o atmosferă idilică pentru copiii familiei Höss, care se jucau afară și trăiau departe de ororile din apropiere. Jurnalele familiei și amintirile păstrate documentează viața lor de atunci, oferind o imagine asupra tragediei istorice.

„Ideea din spatele proiectului este să cream un centru global de combatere a extremismului în chiar casa unuia dintre cei mai răi extremiști care au existat vreodată”, a spus Hans Jakob Schindler, directorul senior al Counter Extremism Project, pentru CNN.

Planurile sunt ca o parte a locuinței să devină muzeu, iar restul să servească ca spațiu de lucru pentru organizație. „Nu este suficient să nu uităm niciodată”, a adăugat Mark Wallace, CEO-ul organizației, subliniind importanța activității proactive împotriva urii și extremismului.

Amintirile lui Rudolf Höss, comandantul lagărului timp de trei ani și jumătate, oferă detalii cutremurătoare despre amploarea atrocităților organizate la Auschwitz. Sub conducerea sa, peste 1,1 milioane de persoane au fost ucise, majoritatea evrei, dar și romi, homosexuali și prizonieri politici. Jurnalul lui Höss, scris la cererea sa după capturarea sa, a fost o resursă importantă pentru filmul „Zona de interes”, care descrie „banalitatea răului”.

Familia supraviețuitoare a lui Höss s-a distanțat de acțiunile sale, soția Hedwig și fiica Brigitte mutându-se în SUA. În ciuda relației complexe cu tatăl său, Brigitte a afirmat: „A fost cu mult timp în urmă. Eu nu am făcut ce s-a făcut.”

Transformată în simbol al speranței și al luptei împotriva extremismului, casa urmează să deschidă ușile publicului și să continue misiunea de combatere a antisemitismului prin diverse programe și expoziții educative. Încă de la primii pași ai proiectului, o mezuză a fost atașată ușii de la intrare, simbolizând noul capitol al acestui loc încărcat de istorie.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro