Reclamă

Este o situație foarte frecventă: scoți cartofii din dulap pentru a face carofi prăjiți și îți dai seama că și-au schimbat aspectul și au germinat. Atunci începi să ai îndoieli. Dar reacțiile oamenilor sunt adesea amestecate: unii scapă de ei imediat, în timp ce alții ajung să îi mănânce.

Este adevărat că există multe idei preconcepute pe această temă. Sunt acești germeni toxici pentru sănătate? Este cu adevărat periculos să mănânci acești cartofi? Noi ridicăm vălul de pe acest mister.

Este bine sau rău să mănânci cartofi germinați?

Condițiile de depozitare nu sunt întotdeauna optime. Cartofii pot încolți cu ușurință dacă îi țineți într-un mediu prea cald sau prea umed. Înseamnă asta că trebuie aruncați la gunoi? Pentru cartofii germinați se aplică aceleași reguli de siguranță alimentară ca și pentru produsele învechite.

Sursa: Social media

Cu alte cuvinte, dacă aveți îndoieli serioase cu privire la calitatea lor, cel mai bine este să îi aruncați. Germenii sunt un semn că aceștia conțin un nivel mai ridicat de toxine.

Toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi. Conținutul de glicoalcaloizi al unui cartof crește pe măsură ce acesta încolțește. Prin urmare, consumul de cartofi germinați înseamnă ingerarea unei cantități semnificative din aceste substanțe toxice.

Aspectul cartofilor nu este înșelător: veți observa că au devenit verzi. Această culoare se datorează producției crescute de clorofilă din legume, cauzată de nivelurile ridicate de lumină. Vă rugăm să rețineți că acest pigment verde nu este periculos în sine, dar atunci când se concentrează mai multă solanină în cartof, acesta poate fi impropriu pentru consum.

Prin urmare, culoarea verde indică faptul că nivelul de toxină a crescut. Solanina poate declanșa în cele din urmă vărsături și dureri de cap severe. Cu toate acestea, este important să rețineți că germenii din cartofi sunt periculoși doar dacă îi consumați în cantități mari și în mod regulat. În doze mici, aceste toxine nu au un impact real asupra sănătății.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro