Carnea de porc crescut la țară a ajuns în zilele noastre o adevărată delicatesă. Bunicii și străbunicii se bucurau din plin de aceasta, sacrificând porcii crescuți în propria gospodărie. Din nefericire, tot mai puțini români mai cresc animale în curte destinate consumului sau comerțului.
Înăsprirea regulilor de sacrificare
Mulți locuitori ai mediului rural au renunțat la creșterea porcinelor după ce legea sacrificării acestora s-a schimbat. Astfel, porcii din gospodărie mai pot fi tăiați doar în anumite condiții speciale. Cei care mai cresc totuși aceste animale o fac strict pentru propriul consum.
De altfel, în cazuri izolate, țăranii vând carnea la kilogram, către cunoscuți.
Carnea de porc de pe rafturi, diferită de cea provenită de la animalele crescute în gospodărie
Cei care au avut ocazia de a consuma în trecut carne de porc crescut în curte regăsesc cu siguranță o diferență față de cea din comerț. Acest lucru este în strânsă legătură cu modul în care efectivele de porcine din ferme sunt crescute. De multe ori, animalele sunt hrănite cu furaje care conțin agenți de creștere și alte chimicale. Astfel, față de porcul crescut la curte cu porumb și alte cereale, evident că gustul cărnii este diferit.
Prețul cărnii de porc se dublează de sărbători
Valul de scumpiri din sectorul alimentar a lovit puternic în bugetele consumatorilor. Astfel, de la o zi la alta, numeroase produse de la raft s-au scumpit cu până la 50%. Carnea de porc se numără printre produsele care de asemenea s-au scumpit recent.
Acesta pare să nu fie însă apogeul. În spațiul public au apărut mai multe informații legate de eventuale scumpiri care vor avea loc în preajma sărbătorilor.
Astfel, se consideră că în cazul cărnii de porc, prețul va fi dublat. Dacă în prezent, prețul unui kilogram de ceafă sau cotlet ajunge la puțin peste 30 de lei, în viitor lucrurile se vor schimba.