Reclamă
Reclamă

Carla Bruni-Sarkozy va fi convocată din nou la o audiere judiciară în dosarul legat de finanțarea campaniei electorale din 2007 a soțului său, fostul președinte Nicolas Sarkozy, cu fonduri oferite de Muammar Gaddafi, dictatorul libian ucis în 2011, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nicolas Sarkozy, președinte al Franței între 2007 și 2012, este acuzat că și-a finanțat campania electorală cu ajutorul unui comision confidențial de 50 de milioane de euro primit din partea lui Muammar Gaddafi. Comisionul ar fi fost obținut în cadrul unui contract prin care Franța a vândut Libiei echipamente de control pe internet.

Sarkozy așteaptă să fie judecat la începutul anului viitor pentru deturnare de fonduri publice, corupție pasivă și finanțare ilegală a campaniei electorale, printre alte capete de acuzare din dosar.

Reclamă

Potrivit unei surse apropiate procedurii penale, Carla Bruni-Sarkozy riscă să fie inculpată pentru mai multe capete de acuzare în același dosar, precum tăinuire a influențării martorilor sau asociere în vederea comiterii de infracțiuni în grup organizat și în vederea coruperii personalului judiciar din Liban, țară unde s-a refugiat martorul cheie în dosar, Ziad Takieddine.

Din acest interogatoriu, a cărui dată încă nu este cunoscută, Carla Bruni-Sarkozy ar putea ieși inculpată sau sub statutul mai favorabil de martor asistat. Ea a fost deja interogată de două ori de anchetatorii de la Oficiul central de luptă împotriva corupției și a infracțiunilor financiare și fiscale (OLCCIFF).

Procedura judiciară are ca scop în primul rând elucidarea rolurilor jucate în această afacere de mai mult de zece persoane din anturajul lui Sarkozy, în special intermediarul franco-libanez Ziad Takieddine, care și-a schimbat radical declarațiile anterioare într-un interviu co-organizat de șefa agenției BestImage, „Mimi” Marchand, pe numele său real Michele Marchand.

La sfârșitul anului 2020, Ziad Takieddine a retractat brusc, în acel interviu, afirmațiile ce-l incriminau pe Sarkozy, după ce fusese principalul acuzator al acestuia din urmă în dosarul „fondurilor libiene” care ar fi fost plătite de regimul Gaddafi. Acesta din urmă a fost răsturnat de la putere și ucis în 2011 într-o rebeliune armată susținută de statele occidentale, dintre care Franța condusă atunci de Sarkozy s-a evidențiat printre principalii protagoniști.

Recent, potrivit unor noi elemente ale anchetei, procurorul însărcinat cu dosarul crede că a descoperit dovezi ale utilizării unei linii telefonice secrete de către Carla Bruni. Conform procurorului, respectiva linie telefonică ar fi fost folosită în special pentru ca fostul cuplu prezidențial să primească mesaje de la ‘Mimi’ Marchand, suspectată și ea de implicare într-o operațiune în urma căreia Ziad Takieddine a retractat acuzațiile.

Refugiat în Liban pentru a nu fi arestat în Franța, Ziad Takieddine s-a răzgândit ulterior încă o dată, menținându-și declarațiile inițiale la o audiere în fața anchetatorilor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro