Multe alimente își vor păstra aroma și gustul dacă le depozitezi în congelator. Însă, există multe legume și fructe care pied beneficiile nutriționale, dacă sunt lăsate la temperaturi scăzute. Spre exemplu, fructele care conțin multă apă în compoziție pot deveni făinoase când sunt decongelate.
Atunci când fructele sau legumele care conțin multă apă în compoziția lor, sunt păstrate la congelator, apa din interiorul acestora îngheață. Cristalele de gheață pătrund în pereții celulelor și determină conținutul acestora să se înmoaie. Orice rețetă care presupune folosirea fructelor proaspete și tari, nu va fi realizată, atâta timp cât fructele vor fi lăsate la congelator.
Ce se întâmplă atunci când pui fructele la congelator
Congelarea legumelor și a fructelor modifică inevitabil aroma, textura și aspectul acestora. Vestea bună este faptul că acest proces nu reduce semnificativ conținutul nutrițional al unora dintre legume și fructe.
Atunci când alimenele bogate în vitamine sunt înnmuiate sau fierte, atunci o parte din conținutul nutrițional al acestora ajunge în apă. Vitaminele solubile se diminuează, în timp.
Mai mult, acest lucru se poate întâmpla chiar și în condiții de umiditate, astfel încât alimentele pot avea niveluri mult mai scăzute de vitamine.
Congelarea rapidă menține fructele la maturitate maximă. Însă, sunt anumite fructe care sunt afectate din cauza acestui proces și nu își mai pot păstra vitaminele hidrosolubile.
Ce fructe și legume nu trebuie lăsate la congelator
Principalele fructe care nu trebuie să fie depozitate în congelator sunt: fructele cu sâmburi ananasul, pepenele (roșu sau galben) și citricele. În cazul în care aceste fructe sunt păstrate la temperaturi scăzute, textura lor li se modifică. Mai mult, pulpa prezentată de aceste fructe nu va mai avea același gust ca înainte de a le băga la congelator.
Printre legumele care nu trebuie depozitate la congelor se numără următoarele: roșii, usturoi, ceapă, șalotă, castraveți, ridichi și gulii. Cel mai recomandat în rândul roțiilor este să le păstrați la temperaturile normale, adică la temperatura camerei. Cât despre restul legumelor numerotate, acestea trebuie păstrate în medii în care să poată să respire.