Traumele copilăriei au un impact puternic asupra vieții de adult. Acestea pot afecta atât starea fizică, cât și pe cea emoțională. Însă, nu toată lumea experimentează aceleași traume sau în același mod. Ele se manifestă diferit în viața de adult sau pot fi de diferite tipuri.
Un psihoterapeut îți vine în ajutor pentru a-ți explica totul despre cele 10 traume existente și pentru a te ajuta să le descoperi pe cele pe care le ai. Acesta te informează conform studiului realizat de specialiștii de la Adverse Childhood Experiences.
Primele 5 traume sunt 3 tipuri de abuz și 2 tipuri de neglijență
Terapeutul spune că în cele 3 tipuri de abuz se încadrează abuzul fizic, abuzul emoțional și cel sexual. Pe de altă parte, neglijența este fizică și emoțională.
„Abuzul fizic este bătaia. Când te-ai simțit ca și copil că viața îți este în pericol din cauza faptului că ești bătut. Abuzul emoțional înseamnă critică, comparație, jigniri, lipsă de respect.
Abuzul sexual nu necesită explicații. Se întâmplă foarte des, însă oamenii consideră asta un subiect tabu. Nu merg la poliție din cauza rușinii din familie. Dar lasă niște urme foarte mari asupra existenței umane.”
„Neglijența fizică înseamnă toate acele momente când nu ai fost îmbrăcat, hrănit, îngrijit ca și copil. Iar neglijența emoțională este reprezentată de faptul că părinții tăi n-au știut să-ți hrănească calitățile emoționale, să-ți dezvolte alfabetizarea emoțională. Nu ți-au dat voie să-ți exprimi fricile, tristețea.”, spune psihoterapeutul Novacovici.
Celelalte 5 traume
„Abandonul părintelui care înseamnă moarte sau divorț. Fie că se întâmplă prin despărțire sau deces, copilul simte că este abandonat, deci este o traumă. Apoi, o altă traumă se naște din agresarea mamei în fața copilului.
Dependența unuia dintre părinți de alcool, jocuri de noroc, drogurile sau munca multă afectează din nou psihicul copilului.
Alte traume sunt constituite de istoricul de boli psihiatrice din familie sau tentativă de suicid. Iar ce-a de-a 10-a traumă se naște în urma unei încarcerări la închisoare a unui membru din familie.”, a mai adăugat terapeutul.
@pera.novacoviciCe traume ale copilariei ai?♬ sunet original – Pera Novacovici