Rețetă de piure
- Două linguri de smântână (opțional)
- Sare după gust
- 400 de g de cartofi albi
- 120 de g de unt cu conținut mare de grăsime și o lingură de unt pentru fierbere
- 200 de ml de lapte cald
În primul rând se curăță cartofii albi, se taie în cuburi și se pun la fiert în apă fierbinte. Se adaugă și puțină sare și se lasă la fiert. Când sunt gata, ei se scurg de apă și se pun separat într-un bol. Se adaugă untul, sarea și se zdrobesc cu ajutorul unui tel sau a unei ustensile speciale pentru prepare.
Se adaugă și laptele, turnând treptat în timp se cartofii se pasează. Când terminați de adăugat jumătate din cantitatea de lapte, se adaugă și cele două linguri de smântână, care sunt opțional, în funcție de gustul fiecăruia. Apoi se continuă cu laptele. Se mestecă până se obține o pastă fină. Se servește drept garnitură pentru diferite alimente.