Acestea sunt cele mai rezistente locuințe în fața seismelor

Cele două mari cutremure din Turcia au înduioșat și totodată transmis panică în întreaga lume. După ce au văzut dezastrul lăsat în urmă de seisme, mulți oameni se întreabă care sunt casele rezistente în fața unui cutremur.

Casele din lemn, cele mai rezistente în caz de cutremur

Cutremurele din Turcia au dus la cifre tulburătoare care reflectă pierderile de vieți omenești. De altfel, pagubele materiale sunt uriașe. Imaginile apocaliptice care circulă în mediul online și care provin de la fața locului au șocat lumea. Clădiri vechi și noi au fost distruse într-o clipită de cutremur. Magnitudinea celor două seisme a fost de 7,8 și respectiv 7,5.

După astfel de imagini, multi dintre oamenii din întreaga lume își ridică în mod cert problema siguranței în fața unor astfel de dezastre naturale. Când vine vorba de tehnologiile de construcție, acestea au avansat enorm.

Cu toate acestea, atunci când clădirile, podurile sau alte genuri de construcții sunt supuse presiunii valurilor seismice, acestea pot ceda. Chiar dacă normele de construcție includ în zilele noastre anumite rigurozități în acest sens, totuși, pericolul nu poate fi eliminat 100 %. Dincolo de tehnologie, forța pământului a demonstrat că poate sparge multe dintre barierele științei.

Mulți specialiști sunt de părere că variantele cele mai sigure de case rezistente în fața cutremurelor sunt cele care au structura din lemn. Totul datorită faptului că sunt extrem de ușoare. De altfel, fundația este una simplă și chiar mai ieftină față de multe alte tehnologii actuale.

Nu este de neglijat deloc faptul că lemnul are o anumită elasticitate. Astfel, presiunea valurilor seismice nu va fi la fel ca în cazul structurii de beton de exemplu.

În timpul seismului, acesta are o anumită accelerație. Influențată de masa unui imobil, a casei în acest caz, are loc forța seismică de inerție. Primul punct spre care aceasta acționează sunt pereții. Din această mișcare rezultă destabilizarea casei, a pereților și ulterior a tavanului. În cazul structurii caselor din lemn, materialul poate chiar urma mișcarea. Acesta având deci o elasticitate aparte.

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.