Reclamă

Consumul zilnic de căpșuni are beneficii semnificative pentru adulții în vârstă, îmbunătățind funcția cognitivă, scăzând tensiunea arterială și crescând capacitățile antioxidante, conform unui studiu.

Conform cercetătorului principal, Dr. Shirin Hooshmand, aceasta reprezintă o măsură preventivă valoroasă împotriva bolilor cronice. Studiul a inclus 35 de bărbați și femei sănătoși, cu vârste între 66 și 78 de ani, care au consumat 26 de grame de pulbere de căpșuni liofilizate, echivalentul a două porții zilnice de căpșuni, sau o pulbere de control, timp de opt săptămâni fiecare.

Consumul zilnic de căpșuni are beneficii uriașe

Rezultatele au arătat că după consumul de căpșuni, viteza de procesare cognitivă s-a îmbunătățit cu 5,2%, tensiunea arterială sistolică a scăzut cu 3,6%, iar capacitatea antioxidantă totală a crescut cu 10,2%. De asemenea, circumferința taliei a scăzut cu 1,1% în grupul care a consumat căpșuni, în timp ce în grupul de control nu s-au înregistrat astfel de schimbări.

Totodată, s-a observat că consumul de căpșuni este asociat cu un risc redus de diabet și cu îmbunătățiri ale sănătății digestive.

Care sunt beneficiile consumului zilnic de căpșuni. Toți oamenii trebuie să știe
Sursa foto: Pixabay

Căpșunile, o comoară nutrițională

Căpșunile sunt considerate o comoară din punct de vedere nutrițional, oferind 100% din necesarul zilnic de vitamina C, precum și acid folic, potasiu, fibre și polifenoli. Cercetările anterioare au demonstrat că aceste fructe au beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, metabolică și cognitivă. De asemenea, căpșunile au fost asociate cu un risc redus de demență Alzheimer și cu o reducere a markerilor bolilor cardiovasculare, cum ar fi colesterolul total și tensiunea arterială.

John „Wesley” McWhorter, purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică, subliniază că consumul de alimente integrale, cum ar fi căpșunile, este benefic pentru sănătate. Ghidurile dietetice recomandă ca jumătate din farfuria unei persoane să fie umplută cu fructe și legume, iar căpșunile, bogate în fibre, reduc riscul de boli cronice.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro