Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că rețelele sociale reprezintă un pericol informatic.

Zilnic, suntem „borbadați” de fel de fel de informații și depinde de noi ce trecem prin filtrul personal și ce decidem să credem. Cercetătorii au întocmit un top al aplicațiilor care propagă dezinformarea în masă și mare a fost mirarea tuturor când au văzut ce aplicație este pe primul loc.

Zilele acestea, Comisia Europeană a dispus întocmairea unui studiu care să vizeze toxicitatea din mediul online și să claseze toate platformele, în funcție de gradul de dezinformare. În ciuda faptului că toată lumea consideră TikTok-ul o platformă periculoasă, se pare că nu ea conduce topul.

Platforma socială X, fostul Twitter, este cea care promovează cea mai multă dezinformare, iar asta nu este deloc o veste care să-i pice bine lui Elon Musk. În timp ce X ocupă poziția fruntașă a rușinii, la polul opus se află Youtube, platforma unde informații sunt cele mai puțin îndreptate spre dezinformare.

Topul a fost întocmit după ce s-au analizat mai bine de 6.000 de postări unice de pe toate platformele importante și populare la nivel mondial și anume, Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X și YouTube. Ca principal reper s-au luat postările din țări precum
Polonia, Spania și Slovacia.

Care este platforma care promovează cea mai mare dezinformare. Răspunsul te va uimi!
Pixabay

Mare atenție la ceea ce citiți pe internet

Studiul nu a fost deloc comandat întâmplător, ci au existat informații că, în prag de alegeri electorale, în aceste țări, pe social media se propagă și se promovează ceda mai multă dezinformare.

Ocupând primul loc la dezinformare, cei de la X, fostul Twitter au primit un avertisment de comisarul european pentru valori și transparență, Vera Jourova, care le-a transmis mesajul ferm că „trebuie să respectați legea. Vom urmări ceea ce faceți”.

Acum ceva timp, UE a emis un cod al dezinformării din care făceau parte principalele rețele sociale, însă, spre surprinderea tuturor. X s-a dezis de acest cod după ce a ajuns Elon Musk la conducere.