Reclamă

Nivelul de umiditate pe care îl păstrezi în locuință poate avea un rol esențial în sănătatea membrilor familiei. Atât umiditatea scăzută, cât și cea prea ridicată pot cauza probleme serioase. De la afecțiuni respiratorii, până la deteriorarea mobilierului și a structurii locuințe, toate pot fi influențate de acest aspect.  Există câteva metode prin care poți obține nivelul optim de umiditate pe care trebuie să îl menții în casă.

Nivelul de umiditate în casă îți influențează sănătatea

Un nivel adecvat de umiditate în casă este esențial pentru confortul propriu. Aerul prea uscat poate provoca disconfort, iritații ale ochilor, gât uscat și căi respiratorii uscate.

Pe de altă parte, un nivel prea ridicat de umiditate, poate crea o senzație de umezeală și poate favoriza dezvoltarea mucegaiului și a altor bacterii.

Specialiștii avertizează că nivelurile inadecvate de umiditate pot afecta sănătatea respiratorie. Aerul prea uscat irită căile respiratorii și poate provoca simptome precum tusea și congestia nazală

În schimb, un mediu prea umed favorizează dezvoltarea acarienilor, mucegaiului și altor alergeni. Aceștia pot agrava simptomele astmului precum și ale altor afecțiuni respiratorii.

Pe lângă sănătate, nivelul de umiditate are un impact semnificativ și asupra locuinței. Aerul uscat poate deteriora mobilierul și obiectele din lemn. În schimb, un mediu prea umed poate determina apariția coroziunii și a mucegaiului, afectându-le structura și aspectul.

Pentru a asigura un nivel optim de umiditate în casă, specialiștii recomandă monitorizarea constantă a acestuia. Un higrometru poate fi folosit pentru a măsura umiditatea din încăperi. Ideal este ca umiditatea să se situeze între 30% și 50%.

Dacă aerul din cameră este prea uscat, se pot folosi umidificatoare sau chiar boluri cu apă puse pe calorifer sau în apropierea lui. În cazul unui mediu prea umed, dezumidificatoarele pot fi soluția.

Cum o poți menține în mod natural

Alternativ, există și plante de apartament care pot contribui la menținerea nivelului optim de umiditate în casă. Printre acestea se numără iedera, crinul păcii, trestia mută, feriga și tillandsia.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro