Atât albinele, cât și viespile sunt extrem de valoroase pentru om și pentru mediu.
Capacitatea lor de a ajuta la polenizarea plantelor este bine documentată. În plus, sunt foarte utile ca prădători ai multor insecte dăunătoare care infestează culturile, grădinile și plantele de peisaj. Albinele și viespile sunt membri ai ordinului de insecte Hymenoptera.
1.Aspect
Albinele și viespile diferă foarte mult ca aspect. În general, albinele sunt mai pline de corp, păroase și par a fi neclare, o caracteristică care le ajută să colecteze și să disemineze polenul. Viespile au un corp mai zvelt, au picioare subțiri și corpul lor pare nepăros și strălucitor.
2.Dietă
Albinele nu consumă carne și nu consumă insecte pradă sau păianjeni. Mai degrabă, consumă polen de plante și nectar de la plantele cu flori. În cea mai mare parte a anului, viespile sunt prădători și hrănesc puii cu alte artropode și insecte, dar la sfârșitul verii și toamna, când reginele încetează să depună ouă și cuibul lor scade, sunt mai interesate de colectarea dulciurilor și alți carbohidrați. Nu este neobișnuit să te confrunți cu jachete galbene agresive care devin gropi în jurul alimentelor și băuturilor dulci.
3.Cuibul
Albinele își fac cuiburile din ceară; cuiburile de viespi sunt făcute din materiale asemănătoare hârtiei din particule de lemn mestecate și propria lor saliva. Albinele (Apis mellifera) sunt insecte perene și atâta timp cât colonia este sănătoasă, cuibul rămâne activ mulți ani. Viespii și bondarii își folosesc cuiburile doar un an, deoarece au cicluri de viață anuale. Doar câteva viespi specializate reutilizează cuiburile vechi.
4.Înțepături de albine și viespe
Viespile și albinele înțepă pentru a se apăra și a-și apăra colonia. Înțepăturile albinelor sunt ghimpate, așa că după ce înțepă și zboară, înțepătul este rupt din abdomenul albinei și rămâne în piele. Viespii și bondarii își pot scoate înțepătul, astfel încât pot înțepa de mai multe ori fără să se rănească. De cele mai multe ori, dar nu întotdeauna, o viespe sau un bondar nu își lasă înțepătura în piele.
5.Albine și viespi frecvent întâlnite
Cele mai frecvent întâlnite albine sunt albinele melifere și bondarii. Un alt tip de albină care poate fi văzută în zonele deschise ale curților în timpul primăverii sunt albinele solitare, care cuibăresc la sol. Nu formează colonii, dar sunt polenizatori importanți ai multor plante. Viespile frecvent întâlnite sunt jachetele galbene, viespii, ucigașii de cicade și numeroase specii de viespi de hârtie.