Reclamă

Limbajul contează. Și într-o lume de tweet-uri condensate și text abreviat, este rezonabil să argumentăm că asta contează acum mai mult ca niciodată.

Desigur, există o mulțime de termeni care sunt considerați interschimbabili (fericit și bucuros, de exemplu). Dar altele sunt din ce în ce mai recunoscute pentru nuanțele și specificul lor. Doi astfel de termeni pe care experții nu îi mai consideră sinonimi: misoginie și sexism.

Merriam-Webster menține totul incredibil de simplu: misoginia este „o ură față de femei”. Dictionary.com face un pas mai departe și definește mai elaborat termenul ca „ura, antipatia sau neîncrederea față de femei sau prejudecăți împotriva femeilor”.

Profesorul de filozofie Kate Manne, duce conceptul cu un pas mai departe. Afirmând că misoginia nu este o ură simplă și întâmplătoare a femeilor. Ci mai degrabă este o ideologie bazată pe controlarea și pedepsirea femeilor care contestă normele patriarhale. În interviul ei cu Sean Illing pentru Vox, Manne spune: „Definesc misoginia ca sisteme sau medii sociale în care femeile se confruntă cu ostilitate și ură pentru că sunt femei într-o lume a bărbaților. Un patriarhat istoric”.

Ce este sexismul?

Colaj Substantial

Înapoi la dicționare: Sexismul este definit de Merriam-Webster ca „prejudecăți sau discriminare bazată pe sex”. Sau „comportament, condiții sau atitudini care favorizează stereotipurile rolurilor sociale bazate pe sex”. Mai precis, poate fi „discriminare sau devalorizare bazată pe sexul sau genul unei persoane. Ca în oportunitățile de angajare restrânse. În special astfel de discriminare îndreptată împotriva femeilor”.

Academicienii susțin că, în esență, „sexismul” este o formă de opresiune și dominație înrădăcinată în credința că bărbații sunt în mod inerent superiori femeilor. Autorul Octavia Butler o pune pe același plan cu alte forme de ură: „Simplul hărțuiri de ordin de ciocănit este doar începutul tipului de comportament ierarhic. Care poate duce la rasism, sexism, etnocentrism, classism. Și toate celelalte „isme” care provoacă atâta suferință în lume”.

Deci, care este diferența?

Ca majoritatea lucrurilor din viață, răspunsul depinde de cine întrebi. Misoginia și sexismul sunt adesea folosite în mod interschimbabil. Dar nu sunt același lucru. Misoginia — din punct de vedere etimologic ura față de feminin — este devalorizarea/denigrarea/dezgustul sistemic. Față de cei care se identifică drept femei. Sexismul include misoginia. Dar nu se limitează la ea.

Sexismul este o formă de prejudecăți, discriminare sau stereotipuri bazate pe preconcepții despre normele de gen. Așa că, de exemplu, dacă un bărbat care este „insuficient de masculin” este concediat pentru că îi face pe colegii săi incomozi, el este o victimă a sexismului. Dar nu a misoginiei. În timp ce a spune că o femeie trans care este batjocorită pe stradă este o victimă atât a misoginiei, cât și a sexismului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro