Este foarte rar - dar posibil - ca tipul de sânge al cuiva să se schimbe

Dacă ați căutat vreodată pe internet cea mai rară grupă de sânge, este posibil să fi venit cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Răspunsul scurt: AB negativ este cel mai rar dintre cele opt tipuri principale de sânge. Mai puțin de 1% dintre donatorii americani sunt AB negativi, potrivit Crucii Roșii Americane. Sângele AB negativ este rar în întreaga lume, deși procentele pot varia de la 0,06% la 3% din populația unei țări.

Dar adevărul este că există zeci de alte tipuri de sânge mult mai rare decât AB. Iar altele mai noi, chiar mai rare, ar putea fi încă descoperite.

Din ce este făcut sângele

Care este cel mai rar grup de sânge din lume. Acești oameni sunt foarte speciali
Pixabay

Înainte de a intra în acele tipuri de sânge super-rare, să facem un pas înapoi și să vedem din ce este făcut sângele. Sângele fiecăruia, indiferent de tipul lor, conține plasmă. În suspensie în plasmă sunt următoarele componente:

Celule albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor.

Trombocitele, care ajută la coagularea.

Celulele roșii din sânge, care transportă oxigenul în organism și elimină dioxidul de carbon.

Celule

Pe suprafața globulelor roșii se află proteine ​​și zaharuri numite antigene. Acestea servesc drept markeri pentru a caracteriza fiecare tip de celulă. Există patru antigene principale care alcătuiesc cele patru grupe sanguine principale. Ele sunt cunoscute ca A, B, AB și O.

Grupele de sânge A au antigenul A, tipurile de sânge B au antigenul B și tipurile de sânge AB au atât antigenele A cât și B. Grupurile de sânge O, totuși, nu au antigene A și nici B. Aceste tipuri de sânge ABO sunt clasificate în continuare ca Rh pozitiv sau Rh negativ. Rh, cunoscut anterior ca Rhesus, este o altă proteină care se găsește pe suprafața globulelor roșii. Persoanele care au acest factor Rh pe globulele roșii din sânge sunt Rh pozitiv. Cei care nu sunt Rh negativi.

Atribuți pozitivi și negativi

Acest atribut pozitiv sau negativ împarte cele patru grupuri sanguine majore în opt tipuri. Defalcarea populației din SUA este după cum urmează, potrivit Centrului de sânge Stanford:

O pozitiv – 37,4%

O negativ – 6,6%

A pozitiv – 35,7%

A negativ – 6,3%

B pozitiv – 8,5%

B negativ – 1,5%

AB pozitiv – 3,4%

AB negativ – 0,6%

Dacă sunteți interesat să aflați defalcări pentru alte țări, puteți consulta acest grafic la BabyMed.com. Deoarece grupa de sânge este genetică, unele țări vor avea mai multe tipuri de sânge decât altele, în funcție de componența etnică a țării.

Cunoașterea grupei de sânge este importantă

Deoarece îi spune profesioniștilor medicali ce sânge puteți primi în cazul în care trebuie să faceți o transfuzie de sânge. Primirea unui grup de sânge greșit ar putea duce la un răspuns imunitar care pune viața în pericol. Persoanele care au grupa de sânge AB pozitivă sunt numiți „destinatari universali”, adică pot primi sânge de la persoane cu orice grupă de sânge.

Persoanele cu sânge O negativ sunt numiți „donatori universali”, deoarece grupa lor de sânge este compatibilă cu toate celelalte tipuri de sânge (dar pot primi doar sânge O negativ). Persoanele cu sânge O pozitiv pot dona la alte tipuri de sânge pozitive (cum ar fi A pozitiv sau AB pozitiv), care reprezintă aproximativ 80 la sută din populația S.U.A., ceea ce face ca sângele O să fie foarte solicitat, indiferent dacă este pozitiv sau negativ.

Persoanele cu tipuri de sânge mai rare se confruntă cu provocări atunci când vine vorba de transfuzii. Deparece găsirea donatorilor compatibili în perioadele de criză poate fi dificilă.

Cele mai rare tipuri de sânge

Este posibil ca cineva să aibă o absență completă a antigenelor Rh. Acești oameni au o grupă de sânge numită Rhnull. A fost descoperit pentru prima dată în urmă cu aproximativ 50 de ani la un aborigen australian și este extrem de rar. Se știe că mai puțin de 50 de persoane au sânge Rhnull.

Rhnull este uneori denumit „sânge de aur”. Asta pentru că își merită greutatea în aur, cel puțin în sensul că este considerat un sânge „universal” pe care oricine are tipuri rare de sânge în cadrul sistemului Rh l-ar putea folosi în perioade de criză. Dar esențialul este că persoanele cu sânge Rhnull pot primi sânge numai de la donatorii Rhnull.

Există și alte tipuri de sânge care sunt la fel de rare, dacă nu mai rare, decât Rhnull. Începând cu 2019, Societatea Internațională de Transfuzie de Sânge, o societate științifică care promovează studiul transfuziilor de sânge, a recunoscut 360 de antigeni de grupă de sânge, dintre care 322 au fost grupați în 36 de sisteme de grupe de sânge. Acesta a remarcat că restul de 38 de antigene au fost în prezent nealocate unui sistem cunoscut.

Aceste numere sunt în continuă schimbare, noi antigene de grupă de sânge fiind adăugate la diferitele sisteme de grupe de sânge și, ocazional, antigene devenind învechite pe baza datelor noi. Ceea ce înseamnă asta este că este oarecum imposibil de determinat care este cel mai rar grup de sânge dintre toate.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.