Reclamă

Sângerările nazale pot fi enervante, dar nu sunt neobișnuite.

În fiecare an, peste 60 de milioane de oameni se confruntă cu sânge în nas, conform Yale Medicine. Cunoscuți în lumea medicală ca epistaxis, ele sunt cele mai frecvente în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani și la adulții între 50 și 80 de ani.

Nasul conține multe vase de sânge care ajută la încălzirea și umidificarea aerului pe care îl inhalați. Ele se află aproape de suprafața din interiorul nasului, ceea ce îi face predispuși la răni fie din medii uscate, suflându-ți nasul prea tare, fie strângându-le cu degetele. Sângerările din această zonă a nasului sunt cunoscute ca sângerări nazale anterioare.

1.Cauze

Care este cel mai bun mod de a opri o sângerare nazală? Sigur nu știai asta
Pixabay

Mai puțin frecvente sunt sângerările nazale posterioare, care provin din ramurile arterelor din interiorul cavității nazale. Acestea pot fi mai grave, mai grele și pot necesita îngrijiri medicale. Sângerările nazale posterioare pot fi cauzate de o serie de lucruri:

rănire

nas spart

intervenții chirurgicale nazale recente

medicamente care subțiază sângele

tumori în cavitatea nazală

anomalii de coagulare a sângelui

afecțiuni ereditare care afectează vasele de sânge

leucemie

Când sângerează nasul, sângele poate curge din ambele nări. Dar de obicei curge doar din una. În cele mai multe cazuri, sângerările nazale nu sunt un motiv de alarmă și pot fi tratate eficient acasă.

2.Cum opriți o sângerare nazală

Există mai multe modalități de a opri sângerarea nasului, dar Yale Medicine sugerează următorii pași pentru a-l opri acasă:

Așezați-vă și prindeți ferm partea moale a nasului chiar deasupra nărilor timp de aproximativ 10 minute folosind un șervețel sau un prosop.

Nu-ți înclina capul pe spate. În schimb, aplecă-te înainte și respiră pe gură. Acest lucru va forța sângele spre țesutul de pe nas și va ajuta la prevenirea curgerii sângelui în partea din spate a gâtului și în stomac.

Puneți o pungă de gheață acoperită cu pânză pe puntea nasului pentru a strânge vasele de sânge și pentru a ajuta la ameliorarea oricărei inflamații.

Nu te culca. Menținerea nasului deasupra inimii va ajuta la reducerea tensiunii arteriale în vasele de sânge din nas și la reducerea sângerării.

Dacă sângerarea nu se oprește după 10 minute de presiune, utilizați picături decongestionante pentru nas, cum ar fi Afrin – două spray-uri în fiecare nară la fiecare 10 minute de până la trei ori până la oprirea sângerării.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro