"p1">"s1">Radiația este o parte de zi cu zi a vieții, din păcate.

"p1">"s1">Indiferent dacă mergi la o radiografie toracică la medic, iei un zbor către alt oraș. Sau pur și simplu absorbi radiația de fond din mineralele naturale, corpul uman poate rezista la radiații în cantități mici.

"p1">"s1">Problema apare atunci când cantități necontrolate de radiații sunt eliberate în atmosferă. Chiar dacă șansele unui atac nuclear sunt puțin probabile, să-ți fie frică de un dezastru nuclear nu este o teamă irațională.

"p1">"s1">Armele nucleare sunt doar una dintre numeroasele moduri în care pot apărea radiațiile nucleare. Pericolele legate de radiațiile nucleare pot fi cauzate și de dezastrele naturale sau provocate de om. Cum ar fi cutremure, tsunami și tornade acolo unde există centrale nucleare.

"p1">"s1">În ciuda sistemelor avansate de siguranță, nicio centrală nucleară nu este 100% ferită de orice posibil scenariu de dezastru. Potrivit Institutului de Energie Nucleară, 30 de țări din întreaga lume au 439 de reactoare nucleare.

"p1">"s1">Protejați-vă de otrăvirea cu radiații

"p1">"s1">În cazul unui dezastru nuclear, există doar câteva lucruri pe care le poți face. Fiind actualizat și la curent cu știrile și recomandările, este posibil să evitați radiațiile care apar în mod natural. Totuși, în cazul unui dezastru provocat de om, cel mai bine este să rămâneți calm și să vă amintiți cei trei factori importanți în evitarea radiațiilor.

"p1">"s1">1. Distanța

"p1">"s1">Obțineți cât mai multă distanță între dvs. și particulele de precipitații nucleare.

"p1">"s1">2. Ecranarea

"p1">"s1">Cu cât materialele (pereți groși, beton sau cărămizi) sunt mai grele și mai dense dintre tine și particulele de precipitare, cu atât mai bine. Dacă este posibil, intrați într-o clădire sau mergeți imediat acasă.

"p1">"s1">O zonă subterană, cum ar fi subsolul unei case sau al unei clădiri de birouri, oferă mai multă protecție decât primul etaj al unei clădiri. Dacă nu există subsol, căutați adăpost sub acoperiș lângă pereții interiori. Acoperișurile plate adună particule de cădere, prin urmare etajul superior nu este o alegere bună, nici o podea adiacentă unui acoperiș plat învecinat.

"p1">"s1">3. Timpul

"p1">"s1">Rămâi în adăpostul tău protejat cel puțin 12 până la 24 de ore după o explozie nucleară. Radiația emisă își pierde din intensitate destul de rapid. În timp, veți putea părăsi adăpostul antiderapant. Precipitațiile radioactive reprezintă cea mai mare amenințare pentru oameni în primele două săptămâni. În acele săptămâni, scade la aproximativ 1% din nivelul său inițial de radiație.