Reclamă

Căpșunile sunt printre fructele favorite atât de adulți cât și de copii, încă de la startul primăverii. Deși se găsesc pe piață pe toată perioada anului, sunt întotdeauna aduse din străînătate. Cei care își doresc însă să savureze căpșunile românești și nu cele aduse din Grecia sunt nevoiți să își scurturea serios portofelul.Asta pentru că prețurile pentru aromatele fructe românești sunt destul piperate. Comercialntii au și o eplixatie pentru care au stabilit astfel să vândă capșunile.

Căpșunile și cireșele, ”aurul” roșu din acest sezon

Căpșunile se vând în această perioada la prețuri destul d emari. Iubitorii de fructe însă pot avea o surpiza, de multe ori pe caeeasi tarabă.Căpșunile românești au stabilit un preț de două ori mai mare decât cele aduse din grecia. Pentru această diferența uriașă, există și o explicație: condițiile meteorologice. Fenomenul care a afectat serios culturile în acest an. Dacă în anii trecuți, fructele  au avut contextul prielnic  de dezvoltare, culturi întregi erau vândute cu prețuri derizorii. Agricultorii sunt de părere că în acest an temperaturile mici le-au dt peste cap producția.

A fost afectată producția în jur de 35%, au înghețat pentru că noaptea au fost și -2 grade. Și prețul se menține puțîn mai ridicat pentru că nu este cantitate atât de multă și ne încurcă și cei care aduc din străînătate pentru că pun eticheta că ar fi de la noi”. a declarat Marius Dudaș, producător.

Căpșunile romanesti vandute  la preturi uriase

Nu are cine să le culeagă

Căpșunile crescute pe plantațiile din România nu au nici de cine să fie culese în acest an.Producătorii se plâng și de criză acuză a forței de muncă. Unul dintre motive ar fi contextul ultimelor săptămâni în care starea de urgență i-a ținut pe majoritata oamenilor în casă. De altfel, și salariile nu îi îndeamnă deloc pe muncitorii necalificați să meargă la cules de căpșuni în România. Pe o remunerație de două ori mai mare aceștia ale calea străînătății.

Căpșunile românești sunt dulci și aromate și spun producătorii, net superioare față de cele grecești. Din păcate însă în procesul de cules și vânzare nu există un context prielnic. Nici cireșele nu sunt departe de acest fenomen.Kilogramul de cireste costă în acest moment în jur de 35-40 de lei, în timp c ein urmă cu 3 săptămâni aecstea erau vândute la tarabă și cu 150 de lei per kilogram.

 


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro